Селекционерът на уругвайския национален отбор Марсело Биелса беше отстранен за един мач от Футболната конфедерация на Южна Америка (КОНМЕБОЛ), след като отборът му закъсня за излизането си на терена при победата с 5:0 над Боливия в четвъртък.

КОНМЕБОЛ също наложи на Уругвайската федерация глоба от 15 000 долара, тъй като отборът на Биелса не спази членове 104 и 145 от правилата на турнира, които се отнасят до излизане на терена "по-късно от планираното време за начало или подновяване на играта“, каза КОНМЕБОЛ в изявление.

68-годишният Биелса няма да бъде на резервната скамейка, когато неговият отбор се изправи срещу САЩ в последния си мач от група C в Канзас Сити в понеделник, като Уругвай на практика вече си осигури място в четвъртфиналите.

Биелса е четвъртият треньор, отстранен по същата причина на тазгодишното издание на Копа Америка, след аржентинеца Лионел Скалони, селекционера на Чили Рикардо Гарека и мениджъра на Венецуела Фернандо Батиста.

Помощник-треньорът на Уругвай Диего Рейес каза на пресконференция, че Копа Америка е много труден турнир в това отношение.

"Тези санкции никога не се приемат добре, защото това е негативен аспект за отбора. Взехме необходимите мерки, за да избегнем забавяния в последния мач, но имаше условности, с които не успяхме да се справим“, каза той.

"В съблекалнята по време на мач знаете, че има различни дейности, а в този турнир организаторите бяха много стриктни с този кратък период от време", каза Рейес.

Уругвай, който има шест точки, се изправя срещу САЩ в последния си мач от групата на стадион Ароухед в Канзас Сити и Рейес добави, че въпреки отсъствието на Биелса,  ще приемат мача срещу домакините все едно им е последен.

"Трябва да покажем възможно най-доброто представяне. САЩ е много труден съперник, те имат играчи от най-добрите лиги в света и се справят добре от дълго време под ръководството на настоящия треньор", каза Рейес.

Снимка: БГНЕС