Англия се класира на ¼-финалите на Евро 2024 благодарение на уникален късмет и инфарктна 120–минутна драма на стадион „Фелтинс Арена“ в Гелзенкирхен. „Трите лъва“ победиха с 2:1 Словакия след продължения, като се виждаха извън турнира до 5-ата минута на добавените минути на редовното време, но тогава възкръснаха от ада и поне на този етап спасиха главата и на селекционера си Гарет Саугейт.

Словакия се размина на косъм с първата истинска сензация на шампионата в Германия, след като поведе с попадение на Иван Шранц в 25-ата минута. В крайна сметка англичаните оцеляха, а в герои се превърнаха двете най-големи звезди в тима им Джуд Белингам и Хари Кейн, които ги спасиха от страшен резил. Перлата на Реал Мадрид изравни със страхотна задна ножица в 5-ата минута на добавеното на редовното време. Нападателят на Байерн пък донесе пълния обрат още в началото на първото продължение. Любопитното е , че това бяха единствените два точни удара на Англия през целия мач.

Англия изигра изключително слаб мач за претенциите си и за факта, че разполага с най-скъпия отбор на шампионата. В редиците на „Трите лъва“ с пълна сила лъсна липсата на креативност в офанзивен план.

Иначе, англичаните пратиха още веднъж топката в мрежата на Дубравка, но попадението на Фил Фодън в 50-ата минута бе отменено заради засада. Веднъж и гредата спаси словаците при страхотна тупалка на Деклан Райс.

Така Англия ще играе срещу Швейцария на ¼-финалите. Двубоят е на 6 юли на стадиона в Дюселдорф.

Словакия пък се размина злощастно с най-големия си успех в историята на Европейски първенства. Шранц се превърна в първия словак, отбелязал 3 гола на шампионати на Стария континент. Същевременно с това той дели и върха при голмайсторите на Евро 2024 с грузинеца Жорж Микаутадзе.

ВИЖТЕ ТУК най-интересното по минути от драмата между АНГЛИЯ И СЛОВАКИЯ

Двубоят в Гелзенкирхен изненадващо започна с по-надъхана и добра игра от Словакия. Още в 5-ата минута Давид Ханцко пропиля златен шанс да открие резултата. В 12-ата минута Лукаш Хараслин също профука добра възможност, позволявайки да бъде блокиран.

В първите 20 минути на мача реферът Халил Мелер респектира футболистите, показвайки четири жълти картона, като единият от тях видя Джуд Белингам.

В 23-ата минута Фодън се строполи в пеналта, но турският съдия и ВАР подминаха ситуацията и претенциите на англичаните за дузпа.

Така се стигна до 25-ата минута, когато Словакия шокира Англия и откри резултата чрез Иван Шранц. Той получи перфектен пас в пеналта от Давид Стрелец, измъкна се и матира Пикфорд с удар в долния ляв ъгъл – 0:1. Това е третият гол на Шранц на Евро 2024, а словаците сякаш заслужено поведоха с оглед на равностойната си и дори по-опасна игра от началото на срещата.

В следващите минути хората на Гарет Саутгейт пробваха да притиснат съперника си, но в играта им липсва креативност и достигнаха само до два нови корнера. До почивката те нямаха и точен удар по посока на вратата на Мартин Дубравка.

След антракта англичаните, които като цяло имаха сериозно териториално превъзходство от началото на срещата, се поактивизираха по-сериозно. В 50–ата минута Фил Фодън прати топката отблизо в опразнената врата след асистенция на Киърън Трипиър. ВАР обаче се намеси и отмени попадението заради засада на звездата на Манчестър Сити.

В 55-ата минута Англия изкара луд късмет. Тогава защитник на англичаните направи чутовен гаф, подавайки топката на Давид Стрелец в централния кръг. Той стреля без забавяне и прехвърли излезлия напред Джордан Пикфорд, но топката премина на около метър от целта.

Играта на Англия продължи да не спори. В 66-ата минута им се стовари и нов проблем.  Гарет Саутгейт се принуди да извърши принудителна смяна. Коул Палмър влезе на мястото на Киърън Трипиър.

В последната четвърт от мача англичаните вече нямаха какво да губят и се хвърлиха здраво в атака. В 78 –ата минута Фодън центрира от фал, Хари Кейн се извиси и стреля с глава, но на сантиметри от лявата греда. Това беше 10-ият неточен удар на сметката на „Трите лъва“.

Само 180 секунди по-късно Деклан Райс шутира от дъгата на пеналта, но лявата странична греда се оказа последната преграда пред мрежата на Дубравка. Така Фортуна обърна гръб на албионците.

Все пак късметът им се усмихна в заключителните акорди на срещата, когато настъпи драмата, която лиши Словакия от исторически четвъртфинал на Европейско първенство. Джуд Белингам изравни с феноменално попадение в 5-ата минута от 6-те добавени и остави Англия в играта. Съотборниците му изпълниха тъч, при който Марк Гехи отклони с глава, а звездата на Реал Мадрид заби топката в мрежата със страхотна задна ножица – 1:1. Това беше първият точен удар към вратата на Дубравка. Така мачът влезе в продължения, които трябваше да определят крайния победител, ако не се наложат изпълнения и на дузпи.

Пълният обрат стана факт още в първата минута на първото продължение, а Хари Кейн се превърна в герой. Защитата на словаците не се справи с изчистване на топката, при което резервата Айвън Тони отклони с глава към Кейн, който отблизо също с глава препарира Дубравка – 2:1.

След този гол англичаните видимо се поуспокоиха, а словаците сякаш започваха да изнемогват и физически. В 104-ата минута обаче хората на Франческо Калцона направиха уникален пропуск. Страхотно центриране в пеналта достигна до Петер Пекарик, който от 2-3 метра не уцели опразнената врата под натиска и на защитник.

През второто продължение Словакия пробва да доведе нещата поне до изпълнение на дузпи, но сякаш играчите вече нямаха и физически сили. Те все пак се отчетоха с няколко пропуска, но финалистът от предишното европейско първенство оцеля.

Англия - Словакия 2:1

Голмайстори: 0:1 - Иван Шранц (25), 1:1 - Джуд Белингам (90+5), 2:1 - Хари Кейн (91)

Англия: 1. Джордан Пикфорд, 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 6. Марк Гехи, 12. Киърън Трипиър, 26. Коби Мейну, 4. Деклан Райс, 7. Букайо Сака, 10. Джуд Белингам, 11. Фил Фодън, 9. Хари Кейн (к);

Словакия: 1. Мартин Дубравка, 2. Петер Пекарик, 3. Денис Вавро, 14. Милан Шкриниар (к), 16. Давид Ханцко, 19. Юрай Куцка, 22. Станислав Лоботка, 8. Ондрей Дуда, 26. Иван Шранц, 18. Давид Стрелец, 17. Лукаш Хараслин;