С нови три срещи продължава програмата на Евро 2024 в събота. От 16:00 часа българско време Грузия се изправя срещу Чехия, а от 19:00 е и другият двубой от група F Турция - Португалия. Късният мач е от група Е и е между Белгия и Румъния (22:00).

Белгия започна с чутовен провал участието си на първенството и сега трябва да се завърне с победа. Във втория кръг от груповата фаза съперник ще е Румъния. „Червените дяволи“ допуснаха поражение с 0:1 от Словакия. Два гола на Ромелу Лукаку бяха отменени след преразглеждане от ВАР, много положения бяха пропуснати, а съперникът вкара при единствения си шанс. Сега белгийците ще се надяват на повече късмет срещу северната ни съседка. В Румъния отпразнуваха шумно победата с 3:0 над Украйна на старта. Така в група „Е“ се стигна до две изненади, а нищо чудно да видим и четирите отбора с равен актив от 3 точки преди последния кръг.

Второто завъртане от груповата фаза ще завърши с мачовете от група F в събота. Един от тези двубои противопоставя дебютанта в турнира Грузия и коравия тим на Чехия. И двете страни допуснаха загуби на старта, съответно от Турция с 1:3 и Португалия с 1:2. Въпреки че нито един от отборите не успя да вземе точка, представянето им показа, че няма лесно да се предадат и все още имат шансове да стигнат до елиминациите. Евентуална победа сега в Хамбург ще запази надеждата за една от нациите предвид трудните финални мачове, пред които всяко от тях ще се изправи. Грузия показа много сила в атака в дебютния си двубой на подобен форум, а сега може да си върне увереността с един добър резултат. Чехия показа бойкия си нрав, след като поведе срещу Португалия, но в отбора останаха разочаровани, след като позволиха да бъдат обърнати. Това означава, че и двете страни трябва да спечелят поне точка, за да запазят надеждите си за 1/8-финалите. Поражение, за който и да е, почти сигурно би го изпратило обратно вкъщи.

Турция се изправя срещу Португалия. И на двата тима трите точки ще гарантират преминаване в следващия кръг.

Португалия стартира с труден успех над Чехия с 2:1. Момчетата на Роберто Мартинес бяха изплашени от Чехия в началото и се нуждаеха от гол в добавеното време от резервата Франсиско Консейщао, за да спечелят трите точки. Те доминираха в мача и заслужиха победата, но представянето повдигна някои въпроси относно шансовете им да спечелят турнира. Португалците ще трябва да се подобрят, ако искат нов успех на финалите в Германия.

Турция, от друга страна, постигна победа, която би трябвало да им даде реален тласък на увереността преди две по-трудни срещи в група F. Тийнейджърът Арда Гюлер се представи на международната сцена с превъзходен втори гол срещу Грузия, а Винченцо Монтела направи правилната селекция, тактика и смени. Играта в защита е проблем за Турция, тъй като те запазиха само четири чисти мрежи в последните си 19 мача и изпратиха три гола срещу Люксембург, два срещу Латвия, четири срещу Япония и шест срещу Австрия през последните две години. Очаквам резултатен мач в събота и поне три попадения.

Програма на Евро 2024 за събота:

Група F

16:00, Грузия – Чехия

19:00, Турция – Португалия

Група E

22:00, Белгия - Румъния.