Хърватия победи с 2:1 Португалия като гост в последната си контрола преди Евро 2024. Лука Модрич и Анте Будимир бяха точни за "ватрените", а за домакините се разписа Диого Жота. Това бе първи успех срещу този съперник в историята на хърватите.

В 7-ата минута Матео Ковачич бе спънат от Витиня в наказателното поле, което доведе до дузпа. Лука Модрич застана зад бялата точка и откри резултата за гостите.

Модрич беше близо и до втори гол. Ветеранът стигна до избита топка и шутира от границата на пеналтерията, но встрани от целта. След това Ловро Маер се озова на добра стрелкова позиция, но Диого Коща спаси. Йошко Гвардиол пък проби отлично и нахлу в наказателното поле, но стреля покрай вратата.

Крамарич опита шут от дистанция в 33-ата минута, а след рикошет топката мина опасно близо до левия страничен стълб. Последва корнер за "ватрените", при който се стигна до неточен удар на Гвардиол. Малко по-късно Бернардо Силва центрира към Жоао Феликс, който стреля с глава, но над напречната греда.

В 43-ата минута гостите бяха много близо до второ попадение. Първо удар на Крамарич бе спасен, а след това Станишич свали топката към Анте Будимир. Нападателят бе абсолютно сам и на чудесна позиция, но отблизо не успя да намери очертанията на вратата.

Роберто Мартинес предприе няколко смени на почивката. Диого Жота бе един от футболисите, появили се на терена. Само три минути след подновяването на играта точно нападателят на Ливърпул изравни резултата. Той се разписа, след като получи пас на празна врата от Нелсон Семедо.

В 56-ата минута хърватите отново излязоха напред в резултата. Марио Пашалич отправи мощен шут от границата на наказателното поле, а топката срещна напречната греда. След това до нея стигна Анте Будимир, който я прати в мрежата.

Бруно Фернандеш опита късмета си с изстрел от дистанция по земя, а топката мина опасно близо до вратата на Ливакович. В 82-ата минута чудесна намеса на Коща спаси иберийците от трети гол. Лука Сучич излезе очи в очи с вратаря, но не успя да го преодолее.

"Мореплавателите" ще имат още една контрола преди началото на европейското първенство в Германия, като в нея ще срещнат в нея Ирландия.

Португалия - Хърватия  1:2 

Голмайстори: 0:1 Лука Модрич (8), 1:1 Диого Жота (48), 1:2 Анте Будимир (56)

Португалия: Коща, Далот, Диаш, Инасио, Мендеш, Палиня, Витиня, Фернандеш, Силва, Феликс, Рамош

Хърватия: Ливакович, Гвардиол, Понграчич, Шутало, Станишич, Брозович, Модрич, Ковачич, Крамарич, Маер, Будимир