В германския аматьорски футбол ще бъдат въведени паузи за успокоение, за да се противодейства на насилието и да се избегне прекъсването на мачове.

Германската футболна федерация (DFB) обяви днес, че пилотният проект, санкциониран от определящия правилата Международен борд на футболните асоциации (IFAB), ще се използва от пето ниво надолу.

Когато съдията даде сигнал за подобна почивка, футболистите трябва да се съберат в наказателното поле на своя отбор, докато капитаните, треньорите и други биват информирани от рефера в центъра на терена защо е дал паузата и колко дълго ще продължи. Също така им се казва да успокоят останалите играчи, зрители или служители на отбора, в зависимост от инцидента.

Почивките за успокояване са част от "Концепцията DFB-STOPP" за предприемане на действия срещу нарастващото насилие в аматьорските мачове. Германската федерация също така планира повече курсове за клубовете по обучение за превенция на насилието.

"За съжаление атмосферата на много спортни терени често е твърде агресивна и се характеризира с неуважение. Това е неприемливо и изисква по-нататъшни усилия, които сега инициирахме", каза вицепрезидентът на DFB за аматьорския сектор Рони Цимерман.