Португалия победи с 4:2 гостуващия Финландия в контролна среща преди началото на Европейското първенство в Германия. Тимът на Роберто Мартинес поведе с 3 чисти гола след попадения на Рубен Диаш (17), Диого Жота (45 дузпа) и Бруно Фернандеш (55), но гостите се върнаха в мача с два гола на резервата Теему Пуки (73, 77). Бруно Ферннадеш все пак вкара четвърти гол в 84-та минута. Добър мач направи крилото на Порто Франсиско Консейсао, който се отличи с две асистенции и спечелена дузпа. 

Голямата звезда на “мореплавателите” Кристиано Ронално получи почивка и остана извън групата за мача. Това бе първата от предвидените контроли за тима преди Европейското първенство в Германия, където иберийците са в група с Чехия, Турция и Грузия. В събота португалците посрещат в Лисабон Хърватия, а точно след седмица в Авейро е предвиден спаринг и с Ирландия. 

Очаквано Португалия започна много силно срещата и след няколко ранно пропуска в 17-та минута Рубед Диаш даде аванс за тима си. Защитникът засече с глава центриране на Витиня от корнер и направи 1:0. Последсваха пропуски на Кансело, Консейсао и Леао, за да се стигне до продълженията на първото полувреме. 

Тогава Консейсао бе фаулиран в наказателното поле на финландците и след намесата на ВАР домакините получиха дузпа. Диого Жота нямаше грешка от бялата точка и покачи на 2:0. 

Добрата игра на португалците продължи и след почивката, като в 56-та минута Бруно Фернандеш вкара трети гол. Халфът на Манчестър Юнайтед получи топката на на границата на наказателното поле и с добре насочен удар направи 3:0. 

Последва спад в изявите на домакините, от което се възползваха гостите. В 73-та минута Теему Пуки намали резултата, след като остана сам срещу вратаря на “мореплавателите”. Само четири минути по-късно рекордьорът по голове за Финландия вкара и втори гол, възползвайки се от подаване на Пелтола. 

В 84-та минута Бруно Фернандеш реши всичко в мача с четвърти гол. Халфът на Португалия бе намерен от Консейсао и с техничен удар от десетина метра оформи крайното 4:2. В добавеното време на срещата направилият страхотен мач Консейсао удари и греда. 

Португалия - Финландия 4:2 

1:0 Рубен Диаш 17’

2:0 Диого Жота 45+4’-дузпа

3:0 Бруно Фернандеш 55’

3:1 Теему Пуки 73’

3:2 Теему Пуки 77’

4:2 Бруно Фернандеш 84 

Португалия: Са; Кансело, Диаш (46 - Инасио), Силва (73 - Данило), Мендеш (46 - Далот); Витиня, Палиня (46 - Фернандеш), Жоао Невеш; Чико Консейсао, Леао (46 - Нето), Жота (46 - Рамош)

Финландия: Храдецки; Алхо (46 - Соири), Иванов, Йенсен, Нисканен; Нисила (65 - Лод), Пелтола, Сухонен (81 - Валта); Талвитие, Калман (65 - Пуки), Антман (65 - Терхо)