ФИФА обмисля да редуцират броя на отборите в елитните лиги по света на 18 тима, като по този начин облекчи натоварването на играчите.

Така от световната футболна централа искат да намалят надигащото се недоволство от по-големите натоварвания във футбола, но имат и користната цел - да запазят вече обявения нов формат на Световното клубно първенство с 32 тима, който трябва да стартира през следващото лято.

Именно този нов турнир се превърна в ябълка на раздора в последните дни, когато представители на Премиър лийг, Ла Лига и синдикатите на играчите се обявиха за промяна, а също така заплашиха с бойкот, ако опасенията им не бъдат взети предвид.

“Всички мислим, че в крайна сметка целта на ФИФА е да накара лигите да намалят бройката на отборите до 18. Така от 38 мача в първенството футболистите ще паднат на 34.

Може да вложат пари в работна група, която да обяви, че има твърде много натоварване на домашната сцена и лигите трябва да намалят отборите си от 20 на 18. Това ще окаже най-малко въздействие на футболистите, които играят на международно ниво,” заявява източник на “Сън”.