Поредна порция европейски квалификации ще се изиграят в събота, 18 ноември. В група В от 21:45 часа българско време Франция посреща Гибралтар, а по същото време Нидерландия е домакин на Република Ирландия. В група D Армения приема Уелс от 16:00, а три часа по-късно Хърватия гостува на Латвия. В група I Беларус играе с Андора от 19:00 часа, а от 21:45 са срещите Израел – Румъния и Швейцария – Косово.

Румънци и швейцарци могат да си гарантират място на Евро 2024 в Германия следващото лято. И двата национални отбора се нуждаят от точка в предстоящите си двубои, тъй като окупират първите две позиции в групата с по 16 пункта, докато Израел е трети с 12 и няма алтернатива на победата в домакинството си на Румъния, ако иска да остане с шансове за класиране на Европейското.

В група D водачът Турция, който има 16 точки в актива си, почива в съботните сблъсъци. За сметка на това, Уелс и Хърватия, които са съответно втори и трети с по 10 пункта и мач по-малко от южните ни съседи, имат важни гостувания. Арменците също не бива да бъдат отписвани, тъй като са със 7 точки и при един успех над уелсците ще се изравнят с британците. Хърватите, втори и трети от последните две световни първенства, не би трябвало да имат проблеми срещу намиращия се на дъното тим на Латвия, който е със скромния актив от 3 точки.

В група В Франция приема „футболното джудже“ Гибралтар в протоколен мач, след като „петлите“ вече си подпечатаха виза за Евро 2024, докато съперникът е на дъното без точка и без вкаран гол след шест поредни загуби с голова разлика 0:21. Не така обаче стоят нещата при нидерландците, които посрещат Ирландия. „Лалетата“ са с равен точков актив с третия Гърция – по 12 пункта, но предвид програмата и това, че са с мач по-малко от гърците, класирането им за Европейското не трябва да бъде поставяно под съмнение. Дори загуба от ирландците едва ли ще навреди на Роналд Куман и компания, тъй като Гърция е домакин на Франция в последния си мач, докато Нидерландия гостува на аутсайдера Гибралтар на 21 ноември. При равен брой точки с Гърция, Нидерландия ще завърши на втора позиция, тъй като е с по-добри показатели в преките мачове след две чисти победи над южните ни съседи.

Пълна програма за евроквалификациите в събота:

Група В

21:45, Франция – Гибралтар, Нидерландия – Република Ирландия

Група D

16:00, Армения – Уелс

19:00, Латвия – Хърватия

Група I

19:00, Беларус – Андора

21:45, Израел – Румъния, Швейцария – Косово. /БГНЕС