Разследването на предполагаеми финансови нарушения срещу Манчестър Сити е отнело твърде много време, заяви шефът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, цитиран от ДПА.

Шампионите във Висшата лига бяха обвинени в над 100 нарушения на правилата във връзка с финансовите им дела.

От Сити отрекоха всякакви неправомерни действия и оспорват обвиненията, които може да доведат до санкции, включително отнемане на точки и потенциално изпадане.

Тебас, който често е критичен към харчовете на клубовете от Висшата лига, изказа мнение, че разследването върви твърде тромаво, като първите данни за нарушения срещу Сити са още от 2017 година.

"Сега е 2023 година и няма никакъв напредък", каза той пред The Financial Times Business of Football Summit.

"Отне твърде много време. Знаем, че е имало над 100 предполагаеми нарушения. Така че всички решения ще трябва да бъдат приети съответно от Висшата лига", добави Тебас.

Той направи сравнение с претендента за титлата в Испания Барселона, който често е в конфликт с ръководния орган заради финансовото си поведение.

"Едно от най-лошите неща за финансовия контрол е, ако не следвате или не се съобразявате с него. Барселона е важен клуб за Ла Лига в Испания, но ако си бях затворил очите и не обърнах внимание на случващото се с техните финанси, това би било груба грешка. Цялата ни система ще се срине. Невъзможно е те да правят трансфери през лятото поради данните за финансите им. Този въпрос трябва да бъде решен и ние трябва да действаме", каза още Тебас.