Животът на Пеле извън терена беше толкова наситен със събития, колкото и рекордната му кариера, с три брака и серия от новаторски спонсорски сделки, които помогнаха на съвременните играчи да напълнят джобовете си с корпоративни пари.

Пеле направи милиони, като подкрепи Visa и Mastercard и дори сандали, направени с рециклирани части от гуми. В книгата си "Войните на маратонките" Барбара Смит описва как по време на Световното първенство през 1970 г. Пеле сключва споразумение с Puma, което ще му спечели $25 000 за турнира, плюс $100 000 за следващите четири години и дял от продажбите на маркови обувки. Сделката, която наруши договора между Puma и яростните съперници Adidas да не подписват с Пеле заради цената на войната за наддаване, беше направена при условие, че той завърже връзките на обувките си преди началото на четвъртфиналния мач на Бразилия с Перу. Той го направи надлежно, камерите уловиха момента и той си спечели страхотните $2,85 милиона в днешни пари, без да изчислява какво е спечелил от продажбите на ботуши.

Въпреки това, най-скандалната му реклама бе през 2002 г., когато той даде името си на лекарството за импотентност с виагра, насърчавайки зрителите от стадиона Маракана в Рио де Жанейро с призива „Говорете с вашия лекар, аз бих!“ Същата година той бе обявен за първия образователен посланик на Япония за еректилна дисфункция поради рекламната си кампания за лекарството. Пеле обаче твърди, че никога не е използвал виагра.

Проблемен семеен живот

Пеле често беше представян като стабилен корпоративен човек, но личният му живот беше изпълнен с проблеми. Първият му син Единьо, който се роди два месеца след триумфа му на Световното първенство през 1970 г., беше осъден през 2017 г. на 12 години затвор за трафик на наркотици и пране на пари. В интервю през същата година за Bleacher Report, Единьо описа как Пеле – който имаше репутация на филантроп в родната си страна – стана отсъстващ баща, след като премести семейството си в Ню Йорк, за да играе с „Космос” в Северноамериканския футбол Лига в средата на 1970-те години, напускайки първата си съпруга малко след пристигането си в САЩ. По-късно той се помири с Единьо, бивш вратар на Сантос, клубът, в който Пеле направи името си като футболист, но връзката му с първата му дъщеря беше още по-проблемна. Той отказа да признае Сандра Арантес до Насименто, която е родена през 1964 г. от връзка с прислужница, въпреки че през 1996 г. след петгодишна съдебна битка бразилските съдилища постановиха, че тя е негово дете. Родена като Сандра Мачадо, тя написа книга, озаглавена „Дъщерята, която кралят не искаше“. Тя почина през 2006 г. от рак на гърдата само на 42 години. Пеле отказа да отиде на погребението и никога не призна двете й деца.

Пеле се жени за трети път през 2016 г. за 42-годишната бизнесдама Марсия Аоки. Пеле и Аоки се запознават в Ню Йорк през 80-те години на миналия век, но започват да се виждат едва през 2010 г., когато пътищата им се пресичат в асансьор в Сао Пауло.

Ренесансов човек

Пеле е запомнен сред феновете на англоезичния филм с ролята си на ефрейтор Луис Фернандес в "Бягство към победата", в който група дрипави военнопленници се опитват да избягат от германски затворнически лагер от Втората световна война. Този филм, в който участват също Майкъл Кейн и Силвестър Сталоун, е връхната точка в неговата филмова кариера.

Други усилия, като например филма от 1983 г. "A Minor Miracle", в който свещеник моли Пеле да помогне за спасяването на сиропиталище, бяха по-малко популярни. Други изяви включват епизодична роля в "Mike Bassett: England Manager". Пеле обаче отказа да се появи в документален филм на ESPN за New York Cosmos, защото продуцентите не бяха готови да платят хонорара от $100 000, който той поиска.

Пеле също не беше непознат в света на музиката, тъй като записваше още през 1960 година. През 2006 г. той дори издаде албум в сътрудничество с известния бразилски певец/композитор Жилберто Гил. Десетилетие по-късно той издаде песен, наречена "Esperanca" ("Надежда"), посветена на Олимпиадата през 2016 г. в Рио де Жанейро. На 80-ия си рожден ден през 2020 г. Пеле записа песен с носителя на Грами мексиканско дуо Родриго и Габриела, обявена като „малък подарък за неговите фенове и за него самия по повод рождения му ден“.

Капанът в Лагос

Едно от най-странните преживявания в живота му е по време на една от корпоративните му екскурзии - спонсорирано от Pepsi пътуване до Лагос, Нигерия през 1976 г. точно когато там се случи неуспешен военен преврат. Тогавашният владетел генерал Муртала Мохамед беше убит при опита за преврат. Пеле беше в нигерийската столица по същото време като Артър Аш, който участваше в турнира Lagos Tennis Classic. Тогавашният шампион на Уимбълдън Аш беше изгонен от корта от войници с оръжие по време на полуфинала му с Джеф Боровяк и се озова в същия хотел като Пеле. Пеле беше изведен нелегално от страната, след като границите бяха отворени от правителството, като бразилските власти настояха Пеле да бъде облечен като пилот, за да скрие самоличността си.