Сред най-търсените пазари в съвременните онлайн платформи за залози са тези, при които е поставен въпросът “Ще отбележат ли гол и двата отбора?” Тази опция е популярна и с разговорното Гол-Гол, когато отговорът е “Да”, или “Гол-Няма гол”, когато пък се избира “Не”. Защо играчите често се насочват към този вариант в менюто на даден мач? Футболните анализатори от Betindex дават обяснение защо е така, като прилагат и примери със статистиката от най-силните първенства в Европа.

На пръв поглед не е трудно да се отговори защо пазарът Двата отбора да отбележат се радва на високо търсене. При него просто има само два варианта и нищо по средата. Или ще видим голове в двете врати, или поне в една от тях няма да бъде записано попадение. Това означава, че говорим буквално за двузначна прогноза - нещо подобно на това в рулетката да се залага на черно или червено, четно или нечетно, малко или голямо. Да, но във въпросната казино игра все пак присъства и вариантът 0, т.е. нито едно от двете - макар и малка да е вероятността (около 2,6%), има трета опция. А във футбола при това разделение изборът е изцяло бинарен. И това привлича клиентите, защото трябва да дадат прост отговор на максимално опростен въпрос.

Това означава ли, че коефициентите за опциите Да и Не винаги са равни? Съвсем не. Обикновено стойностите наистина са близки (между 1.80 и 1.90), но от Betindex отбелязват също така, че се наблюдават и по-сериозни разлики във възвръщаемостта между двата варианта. А това вече се определя до голяма степен и от статистиката, така че нека да хвърлим поглед какво сочи тях за четирите най-силни първенства в Европа за изминалия сезон.

Къде най-често виждаме попадения и в двете мрежи?

Анализаторите от Betindex вземат под внимание данните от Англия, Италия, Испания и Германия за кампания 2021/22. В случая извадката е свързана с първите дивизии на тези страни, без да задълбава по-надолу към следващите нива на футболната система.

Най-често опцията Гол-Гол се реализира в Германия. 186 мача в Бундеслигата през изтеклия шампионат завършиха с попадения и в двете врати. При общо изиграни 306 двубоя това прави малко над 60%. Солидно предимство пред другата алтернатива, което обяснява защо при немските мачове нерядко коефициентът за двата отбора да отбележат е осезаемо по-нисък от този да бъде регистрирана поне една суха мрежа.

Данните за Италия също са близо до тези стойности. В 220 от 380 двубоя, изиграни в Серия а в кампания 2021/22, и двата отбора успяха да пратят топката в мрежата на противника. Това прави почти 58 на сто от всички срещи, а потребителите забелязват тази тенденция и често се насочват към нея при прогнози на “калчото”.

В Англия положението е буквално 50/50

Двете възможности са напълно равностойни във Висшата лига. 190 мача завършиха с попадения в двете мрежи - при 380 проведени срещи това прави точно половината. Това според Betindex прави английското първенство още по-атрактивно за любителите на прогнозите. В Испания виждаме лек превес в данните за опцията поне единият отбор да не допусне попадение. От 380 мача в Ла Лига в 185 бяха отбелязани голове и в двете врати - малко под 49%, т.е. разликата е минимална.

Този вид залози имат и още един плюс, допълват от Betindex. Когато е маркирана опцията Гол-Гол, тя може да се окаже печеливша далеч преди края на срещата. Съвсем реално е залогът да излезе печеливш още в 15-ата минута, ако е избран отговор Да, а двата отбора вече са се разписали. А в много случаи при маркиране на тази опция шансовете пък са живи до последния съдийски сигнал.