Нидерландия сензационно смаза Белгия с 4:1 като гост в мач от група 4 на Лига А от Лигата на нациите.

"Лалетата" надиграха своя голям регионален съперник през първото полувреме, в което ударите бяха 11:3 в тяхна полза. Домакините имаха само една точна стрелба, срещу четири за момчетата на Луис ван Гаал.

Трябва обаче да отбележим, че точно преди изтичането на четвърт час игра Тимоти Кастан можеше да открие за Белгия, но профука златно положение с шут в гредата. Именно Кастан можеше да бъде големият грешник в края на първата част, когато за негов късмет VAR отмени посочената от съдията дузпа в полза на "лалетата".

Стивън Бергюс и Стивън Бергвайн бяха сред най-дейните за гостите и не спираха да тормозят отбраната на Белгия. Логичното се случи в 40-ата минута, в която Бергвайн откри с хубав изстрел след подаване на Френки де Йонг.

Нидерландия започна силно второто полувреме, затова е голът на Мемфис Депай изненада малцина. Той дойде след поредното слабо изнасяне на топката от белгийците, при които нищо не се получаваше.

По ирония на съдбата третото кроше в лицето на Белгия дойде в период, в който тимът се разигра и Леандро Тросард дори накара Яспер Силесен да улавя кълбото. Но секунди след това направилият добро спасяване Симон Миньоле видя как Дензъл Дъмфрис бележи на празна врата.

За да бъде резилът за "червените дяволи" пълен, в 66-ата минута те получиха четвърто попадение, дело на Депай, а втора асистенция за пет минути записа Дейли Блинд.

Домакините заиграха по-добре след отпускане на "лалетата" и на няколко пъти пробваха рефлекса на Силесен, а в 77-ата минута Кастан прати топката в мрежата. Голът обаче правилно беше отменен от VAR заради засада.

В добавеното време Силесен отказа и Яник Караско, но в 93-ата минута Мичи Батшуай все пак отсрами домакините с почетно попадение.

Нидерландия оглави групата с три точки, колкото има и вторият Полша. Белгия и Уелс са без точков актив.

 

Белгия - Нидерландия 1:4

0:1 Стивън Бергвайн - 40'
0:2 Мемфис Депай - 51'
0:3 Дензъл Дъмфрис - 62'
1:3 Мемфис Депай - 66'
1:4 Мичи Батшуай - 93'