Дейвид Бекъм се закани да изгради най-добрия футболен клуб в САЩ. В понеделник проектът на бившата звезда на "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) за нов отбор в Маями получи одобрението на Мейжър лийг сокър (МЛС).

"Много съм развълнуван от възможността да доведем този страхотен отбор в този страхотен град. Беше едно адски дълго пътуване. Обещавам ви, че това ще е най-добрият отбор в лигата", каза Бекъм на церемония, на която получи официално одобрение от комисионера на МЛС Дон Гарбър.

Бившият английски национал ще е първият футболист със собствен отбор в лигата. Маями пък ще бъде част от МЛС за пръв път от 2001 г., когато се стигна до разпадането на просъществувалия само четири години "Маями Фюжънс". Името на новия клуб в Маями все още не е известно. Очаква се влизането му в МЛС да се осъществи през 2020 г. Отборът ще играе на 25-хиляден стадион, разположен в квартала Оувъртаун.

През март миналата година воденият от Бекъм консорциум Miami Beckham United, в който влизат още агентът му Саймън Фулър и бизнесмените Марсело Клауре и Тим Лейуики, купи земята и получи разрешение за строеж след няколко неуспешни опита преди това. Опитите на Бекъм за създаването на собствен отбор продължиха близо четири години и половина. Англичанинът имаше такова споразумение с МЛС от 2007 г. То беше заложено в договора му, когато той премина в "Лос Анджелис Галакси" от "Реал" (Мадрид).

Заради наличието на тази клауза таксата, която Бекъм ще плати за вкарването на нов отбор в МЛС, ще е само 25 милиона долара. За сравнение - влизането на "Нешвил", който тази година ще стане 24-ият отбор в лигата, струваше 150 милиона долара. Отборът на Маями ще е 25-ият в МЛС.

"Една дългогодишна моя мечта се сбъдна. Искаме да достигнем звездите, искаме най-добрите играчи, но по-важното - искаме да създадем академия, която да бъде извор на млади таланти от тази част на Америка", каза Бекъм.

42-годишният англичанин допълни, че иска да вкара в клуба духа на легендарния "Клас '92" на сър Алекс Фъргюсън в "Манчестър Юнайтед". Бекъм беше част от този клас заедно с Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил и Фил Невил. Те бяха основата на изключително успешния отбор на "червените дяволи" от края на миналия и началото на настоящия век.

"През 2007 г. се присъединих към "ЛА Галаски", защото осъзнах дългосрочния потенциал на тази лига. Преминах от легендарен клуб като "Реал" в една лига, която все още не беше напълно утвърдена. Това беше голям ход за мен и знаех, че ще е голямо, но много вълнуващо предизвикателство", каза още той, цитиран от вестник "Дневник".

Бекъм обясни, че няма желание да бъде мениджър, но една от ролите му като собственик ще бъде набирането на играчи. "Имах дълга кариера във футбола. Натрупах голям опит в различни клубове от различни градове по света. Сблъсках се с различни първенства и различни култури. Това ще бъде моята роля - да доведа страхотни, талантливи играчи, но и да изградя тази академия, за която говорим."

"Тук има изобилие от талантливи деца и вярвам, че ако изградим подходящите съоръжения, ако доведем подходящите треньори, имаме шанс да създадем успешен отбор от собствени футболисти", допълни той.

Решението на МЛС да даде зелена светлина за проекта на Бекъм беше посрещнато с еуфория. Много от големите звезди на спорта, актьори, музиканти и популярни лица се включиха в поздравленията към бившия английския национал. Сред тях бяха Уил Смит, Дженифър Лопес, Марк Антъни, Джейс Зи, Владимир Кличко, Серина Уилямс, Том Брейди, Неймар и Юсейн Болт. "Ако ти трябва нападател, ако ти трябват голове, аз съм човекът", обърна се Болт към Бекъм.