Президентът на УЕФА Мишел Платини категорично отрече обвиненията, че е получил подкуп, за да подкрепи кандидатурата на Катар за домакин на световното първенство по футбол през 2022 година.

В интервю за френското радио "Европа 1" Платини каза: "Аз съм абсолютно невинен. Не съм получавал нито картини на Пикасо, нито злато, нито нефт, нито газ. Просто станах жертва на слухове, че срещу мен е започнало разследване на ФИФА. Тези слухове са смехотворни".

По-рано британските медии обвиниха шефа на УЕФА в нерегламентирано подпомагане на кандидатурата на Катар при спечелването на домакинството на Мондиал 2022.

През ноември тази година ФИФА обяви резултатите от свое разследване на избора на Русия и Катар за организатори на Световните първенства през 2018 и 2022 година, според които няма нарушения и съмненията в честността на избора са неоснователни.

Твърди се, че малко преди избора на Русия за домакин на Мондиал 2018 преди четири години, Платини е получил ценната картина на Пикасо.

"Нямам представа откъде идват тези слухове, има доста интереси. Много хора искаха да видят САЩ във финалния етап. Но ще се повторя: аз гласувах за Катар и Русия от убеждение. Искам футболът да завладее нови територии."

"ФИФА се нуждае от свеж полъх, затова ще гласувам за Жером Шампан по време на изборите за президент на централата на 29 май догодина. В момента имиджа на ФИФА е много лош", допълни Платини, който няма представа дали слуховете за приетите подкупи идват от обкръжението на самия Блатер.