Мароко бе изключен от турнира за купата на африканските нации през 2015-та година заради отказа си да проведе надпреварата по първоначалния график.

Страната помоли африканската футболна федерация турнирът да бъде отложен с няколко месеца заради страх от разпространение на вируса на Ебола.

Болестта се разпространява все повече предимно в западноафриканските държави. От организаторите на турнира се притесняват, че напливът на фенове може да доведе вируса и в Мароко.

От африканската федерация обаче отказаха тази молба и за наказание извадиха Мароко от турнира. Сега те имат броени дни да изберат нов домакин, който да проведе надпреварата в предварително планираните дати през януари и февруари.

Основната причина за отказа да бъде отложен турнира е големите финансови загуби, които ще бъдат претърпени. От Мароко обаче настояват, че здравните доводи са по-важни от финансовите.

"Решението е мотивирано предимно от медицинския риск, на който ще изложи вирусът нашите африканските жители", коментира спортният министър на Мароко Мохамед Озине.

"Рискът никога не може да бъде сведен до нула, но е нужно да се вземат предпазни мерки. Предвид сегашната ситуация с Ебола, подобен празник не може да се проведе както е очаквано".

Същевременно Мароко няма да се откаже от провеждането на Световното клубно първенство през декември. В него ще участва и победителят в Шампионската Лига Реал Мадрид.