Националният отбор на САЩ спечели за осми пореден път и общо десети олимпийската титла по баскетбол при жените. Във финала в зала "Берси" в Париж американките, които нямат загуба от 1992 година на Олимпиади, надиграха с 67:66 (15:9, 10:16, 20:18, 22:23) домакините от Франция. 

Серията на американките от 60 поредни победи обаче можеше да приключи, ако в французойките не бяха изпуснали преднина от 10 точки в третата чатвърт, както и ако точната стрелба на Габи Уилямс с изтичането на редовното време за Франция бе на броени сантиметри от това да е шут за три точки, който да прати срещата в продължение.

През първото полувреме мачът беше изключително грозен, със страшно много непредизвикани грешки и от двата отбора. Полувремето дойде при равенство 25:25, но през вторите 20 минути играта в нападение и на двата отбора се подобри значително.

Франция откри третата четвърт със серия от 10:0, за да поведе с 35:25 и да има най-голямата преднина за който и да е от двата тима в мача.

С две последователни тройки на Келси Плъм обаче американките се приближиха при 33:35. Играта започна да се води кош за кош, а преди заключителните 10 минути американките все пак бяха напреди при 45:43.

В заключителната четвърт двата тима на няколко пъти размениха водачеството, а на преден план излязоха звездите Ей'джа Уилсън и Габи Уилямс.

Олимпийските шампионки от Атланта насам така и не успяха да отворят преднина от повече от четири точки в последните минути и трябва да бъдат изключително благодарни за това, че изстрелът със сирената на Уилямс в края дойде и с настъпване на линията за три точки, което да предпази двубоя от влизане в продължение.

Ей'Джа Уилсън бе най-полезна за състава на САЩ с 21 точки и 13 борби. Келси Плъм и Калия Купър добавиха по още 12 точки.

За Франция над всички бе Габи Уилямс с 19 точки.

За 42-годишната Даяна Таураси, която остана на пейката на САЩ през целия мач, това е шеста олимпийска титла, с което тя излезе еднолично на първо място в класацията за най-успешните баскетболисти в историята на Олимпийските игри. До момента Таураси поделяше първата позиция с дългогодишната си съотборничка Сю Бърд.

Победата в баскетболния финал при дамите донесе и 40-и златен медал за делегацията на САЩ на Олимпийските игри в Париж, а с това и първото място в крайното класиране. 40 титли има и Китай, но американците имат повече сребърни отличия.

Сред зрителите в зала "Берси" бяха президентът на Франция Еманюел Макрон, комисарят на НБА Адам Силвър, звездите на мъжкия национален отбор на САЩ ЛеБрон Джеймс, Бам Адебайо и Дерик Уайт, играчите от френския национален отбор Виктор Уембаняма, Руди Гобер и Никола Батум, както и легенди на играта като Дирк Новицки и Скоти Пипън.

В мача за третото място Австралия победи Белгия с 85:81 (20:19, 17:17, 23:25, 25:20) и за пръв път от 2012 година достигна до медалите от Олимпиада.

Срещата бе много равностойна, а най-голямата разлика от 10 точки в полза на Австралия бе достигната само веднъж в средата на третата четвърт. Точно силното начало на австралийките на последните две части им помогна да вземат предимство, което в последните секунди на срещата се оказа решаващо. 

Най-резултатна за Австралия в мача бе Ези Макбегър, която записа "дабъл-дабъл" от 30 точки и 13 борби. Сами Уиткомб добави 14 точки, а с 13 приключи Алана Смит.

За европейските шампионки от Белгия, които пропуснаха да станат 15-ата страна с медал от Олимпиада в женския баскетбол, Жули Ванло вкара 26 точки и направи 11 асистенции, а Ема Месеман завърши с 23 точки. Антония Делер, която игра пълни 40 минути в мача, вкара още 15 точки.