Аслахан Мехмедова е добре познато име в женския бокс. Влиза в залата едва на 15-годишна възраст, а два месеца по-късно става републикански шампион. Именно тя през 2018 година се изправя срещу прочулата се на Олимпиадата в Париж Имане Хелиф. След 8 рунда нашето момиче побеждава.

По това време все още не са се появили спекулациите относно биологичния пол на Имане, а българката си спомня, че боят е бил честен.

„В самата игра ти не усещаш дали удря чак толкова силно, но в последствие сме правили спаринги и да, има доста тежък удар. Не е никак лека“, сподели Аслахан Мехмедова за "Събуди се" по NOVA.

Имане Хелиф вече е олимпийска шампионка от Париж в категория до 66 кг. Тя опразнува подобаващо титлата си, като първата африканка с толкова високо отличие въпреки нападките към нея.

„Гледам разни интервюта, статии по интернет, че са родени като жени, но в последствие какво се е случило, нямам идея. Така визуално си изглеждаше по същия начин, както изглежда и в момента, но тогава не е имало никакви такива коментари“, разкри още българската боксьорка.

Дали има равнопоставеност в този случай?

„Не, според мен не е равнопоставен. След тези неща, които се случиха, не мисля, че изобщо има място на финал. Според мен изобщо не трябваше да ги допуснат до Олимпийските игри“, допълни Аслахан Мехмедова.

Снимка: Lap.bg