Само за една вечер България грабна четири олимпийски медала - титла на Семен Новиков и бронзови отличия за Кимиа Ализаде, Божидар Андреев и Хавиер Ибаниес.

Най-напред Семен Новиков спечели първи златен медал за България на Олимпиадата в Париж. Новиков победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба със 7:0.

Това е първа титла за българската борба от 24 години насам. Новиков постигна своя подвиг пред погледа на Армен Назарян, последният олимпийски шампион на България в борбата.

Натурализираният украинец демонстрира страхотна класа в целия турнир и се справи с много силна конкуренция. В полуфиналите той надви световния шампион Давид Лосонци от Унгария в изключително тежък двубой. Преди това той се справи с грузинеца Лаша Гобадзе с 8:3 и Турпал Бисултанов от Дания с 5:1.

Във финала Новиков бе безгрешен срещу Мохмадипиани и от началото до края доминираше. Представителят на България получи първата си точка за пасивност на съперника, след което го преметна, за да дръпне с 3:0. Във втората част Новиков получи нова точка за пасивност на иранеца, след това го избута на два пъти от тепиха и фиксира крайното 7:0.

В интервю за БНТ Новиков сподели: "Най-важното е, че вярвах в себе си, моят треньор повярва в мен. Много съм щастлив, че донесох първо злато на България и изобщо първи медал. Откакто почнаха Олимпийските игри всеки ден гледах резултатите на България и всеки ден мислех, че трябва да оправя ситуацията".

Кимиа Ализаде донесе втори медал на България в Париж, след като грабна бронз в таекуондото. Иранката, която представлява България, победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място в дисциплината до 57 килограма. В началото на надпреварата днес загуби по изключително драматичен начин от своята сънародничка Нахид Кианичандех с 1:2 в осминафинален сблъсък.

След това Кианичандех достигна финала в надпреварата и така изтегли Кимиа в репешажите. Тя се възползва отлично от предоставения шанс и победи последователно Чайма Туми от Тунис и китайката Лио в спора за бронза. Така дебютното участие на България в олимпийското таекуондо завърши с бронзов медал.

Божидар Андреев донесе трети олимпийски медал на България в рамките на една вечер, след като спечели бронз в категория до 73 килограма на вдигането на тежести.

Андреев бе безгрешен в цялото състезание и бе единственият щангист, който направи шест поредни опита. Европейският шампион в категорията започна със 148 килограма в изхвърлянето, след което преодоля 152 и 154 кг. Андреев продължи със страхотното си представяне в изтласкването, където последователно вдигна 183, 187 и 190 килограма. Така българинът завърши с двубой 344 килограма, което му донесе бронзовото отличие. Това е първи олимпийски медал за България в щангите от 2012 година насам, когато Милка Манева спечели сребро.

Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Париж, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан.

Двамата направиха много равностойна битка, но в крайна сметка Сеитбек Уулу получи неединодушно съдийско решение. Четирима от съдиите му дадоха минимална преднина от 29:28, докато петият съдия даде 29:28 в полза на представителя на България.

По този начин Ибаниес приключва участието си във френската столица с бронзов медал, който е единственият за България от боксовия турнир в Париж.

Така само за една вечер България грабна четири медала - титла на Семен Новиков и бронзови отличия за Кимиа Ализадех, Божидар Андреев и Хавиер Ибаниес.

Снимка и материал - БГНЕС