Семен Новиков спечели първи златен медал за България на Олимпиадата в Париж.

Новиков победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала със 7:0 на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба. 

Това е първа олимпийска титла за българската борба от 24 години насам, когато шампион става Армен Назарян. Новиков постигна своя подвиг именно пред погледа на Назарян.

Натурализираният украинец демонстрира страхотна класа в целия турнир и се справи с много силна конкуренция. В полуфиналите той надви световния шампион Давид Лосонци от Унгария в изключително тежък двубой. Преди това той се справи с грузинеца Лаша Гобадзе с 8:3 и Турпал Бисултанов от Дания с 5:1.

Във финала Новиков бе безгрешен срещу Мохмадипиани и от началото до края доминираше. Представителят на България получи първата си точка за пасивност на съперника, след което го преметна, за да дръпне с 3:0. Във втората част Новиков получи нова точка за пасивност на иранеца, след това го избута на два пъти от тепиха и фиксира крайното 7:0.

Това е единствената титла за Европа от турнира по класическа борба в Париж. За България това е десети златен медал в борбата на олимпиадите.

Всичко за борбата в Париж четете в Boec.bg.

С бронза се окичиха Жан Беленюк (Украйна) и Турпал Али Бисултанов (Дания), които спечелиха срещите си за третото място.

Беленюк, олимпийски шампион от Токио 2020, двукратен световен и трикратен европейски първенец, надделя над поляка Аркадиуш Кулинич с 3:1 точки. Така 33-годишният украинец събра пълен комплект олимпийски отличия, след като взе среброто в Рио 2016. След победата си над Кулинич той се събу и остави обувките си в центъра на тепиха, подсказвайки, че слага край на кариерата си.

Бисултанов пък се наложи над световния шампион Давид Лошонци (Унгария) с 2:1 точки, постигайки най-големия успех в кариерата си след европейската титла от Будапеща 2022 и среброто от СВетовния шампионат в Белград 2022. Съдия на двубоя беше българинът Недялко Кирезиев.

Крайно класиране, борба класически стил, категория до 87 килограма:

1. СЕМЕН НОВИКОВ (БЪЛГАРИЯ)

2. Алиреза Момадипиани (Иран)

3. Жан Беленюк (Украйна) и Турпал Али Бисултанов (Дания)

Снимки: БГНЕС