Българи в четири различни спорта ще представляват страната ни на Олимпийски игри в Париж в сряда, 7 август.

Програмата на родните атлети открива гребкинята Йоана Георгиева, която в 10:30 часа ще участва в първа серия на едноместен каяк 500 м. Георгиева беше със спрени права от Международната агенция за допинг тестване (ИТА) заради пропусната допинг проверка на 15 декември миналата година, но наказанието беше обжалвано пред Спортния арбитражен съд (КАС) и санкцията й беше отменена. Впоследствие Българският олимпийски комитет (БОК) задейства процедурите, за да осигури участието на Георгиева във френската столица, преди Международният олимпийски комитет (МОК) окончателно да й разреши да бъде на Игрите.

Ако завърши сред първите две състезателки в серията си, Георгиева ще продължи директно към полуфиналите. Попадане от 3-о до 7-о място ще й осигури участие в четвъртфиналите, които стартират в 14:30 часа наше време.

От 11:05 започват квалификациите в скока на височина, където ще видим Тихомир Иванов. Той е и последният ни останал лекоатлет в Париж. Иванов е в поток В.

Семен Новиков ще стартира участието си във френската столица в категория до 87 кг на класическия стил. Негов съперник на тепиха ще бъде световният вицешампион – чеченецът с датски паспорт, Турпал Бисултанов. Срещата им от 1/8-финалите започва в 12:30 часа. Ако се добере до четвъртфиналите, Новиков ще е отново на тепиха от 13:50, а полуфиналите са от 19:35 часа.

Иван Димов ще открие участието на българските щанги в Париж. Димов ще се бори за медал в категория до 61 кг, а началото на надпреварата е в 16:00 часа.

Програма на българското участие за сряда, 7 август:

10:30, Йоана Георгиева, Гребане, едноместен каяк 500 м, първа серия

11:05, Тихомир Иванов, Лека атлетика, скок на височина, поток В

12:30, Семен Новиков (87 кг) – Турпал Бисултанов (Дания), Борба класически стил, осминафинали

16:00, Иван Димов (61 кг), Вдигане на тежести

Ако се класират:

14:30, Йоана Георгиева, Гребане, едноместен каяк 500 м, четвъртфинали

13:50, Семен Новиков (87 кг), Борба класически стил, четвъртфинали

19:35, Семен Новиков (87 кг), Борба класически стил, полуфинали./БГНЕС