Светлана Каменова ще влезе в директна битка за медал от Олимпийските игри в Париж в неделя, 4 август. Българската боксьорка влиза право в окото на бурята - тя ще се изправи срещу тайванката Ю Тин Лин, около която се разрази шумен скандал в последните дни.

Лин е една от двете боксьорки на Игрите, заедно с алжирката Имане Хелиф, които бяха отстранени от Световното първенство по бокс през 2023 година, тъй като според Международната боксова асоциация (IBA) са се провалили на тест за определяне на пола. Международният олимпийски комитет, който организира боксовия турнир в Париж, настоява, че двете боксьорки отговарят на нужните изисквания, за да се състезават при жените.

Сега Каменова ще има тежката задача да надвие Лин, за да си осигури минимум бронзов медал в категория до 57 килограма. Двете премериха сили именно на Световното първенство миналата година, когато съдиите дадоха успеха на тайванката след оспорван двубой. Впоследствие IBA дисквалифицира Лин и връчи бронзовия медал на българката.

Треньорът Борислав Георгиев коментира необичайната ситуация: „Решение е бойкотът, ако нямаме шанс, както направи италианката в четвъртък. Тя знаеше, че няма шанс и затова бойкотира срещата. Но ние ще покажем зъби и ще се опитаме да направим това, за което сме дошли. Разбира се, не съм съгласен с това, което се случва. Имам две дъщери, представяте ли си да играят с мъж? Нищо не можем да направим, МОК ги допуска, не ни остава нищо друго, освен да победим. Това влияе много, тайванката удря доста по-силно, а Светлана тренира постоянно с мъже и е наясно със силата им. Но тя ще се събере и ще направи всичко възможно, за да си свърши работата. Светла ще направи нужното, за да прослави България“, категоричен бе Георгиев.

Другият ни представител на Олимпиадата в неделя ще бъде Божидар Саръбоюков, който ще участва в квалификациите на дългия скок на "Стад дьо Франс" в 12:00 часа.

Програма на българското участие в Париж в неделя:

12:00, Светлана Станева - Ю Тин Лин, Бокс, категория до 57 килограма, четвъртфинал

12:00, Божидар Саръбоюков, Лека атлетика, скок на дължина, квалификация.