Скандал на Олимпиадата в Париж. Международният олимпийски комитет (МОК) допусна до участие две състезателки - алжирката Имане Хелиф и Лин Ю-Тин от Тайван, въпреки че има съмнение за биологичния им пол. Вчера италианката Анджела Карини се отказа след само 45 секунди игра срещу Хелиф в мач от осминафиналите в категория до 66 кг. Карина се разплака и заяви, че никога преди не е била удряна толкова тежко.

"Има много неясноти, които в следващите дни ще излизат, свързани с пола. Единият вариант е да са чисти измамници, другият вариант и наистина да става въпрос за сексуални проблеми в развитието, които са описани вече в науката. Големият проблем е, че МОК е взела бокса на ръчно управление. Стана голям скандал с техния президент, руснак, той ядоса шефовете на МОК. Допълнително стана войната в Украйна. Той е приближен на Владимир Путин, беше изхвърлен от МОК", коментира спортният журналист Ивайло Йолчев в "България сутрин".

  • Ударите на транссексуални жени са с около 160% по-тежки от тези на биологичните

"Все едно 90-килограмов човек с 60-килограмов да се боксират. Опасно е за живота. Гафът се получи от там, че тези двете състезателки бяха извадени от предишното Световно първенство и сега МОК, поради тази неразбория с президента на федерацията, просто ги проспа и ги допусна", обясни Йолчев.

Спортният журналист Росен Ангелов описа ситуацията на ринга с двете състезателки като "падение на спорта".

"Основата на спорта е да има противоборство между равни начала. Тук няма равни начала. Това не са неща от сега. Това е новото нормално. Оправданието, което дава МОК, е смешно, че в личната карта пише "жена". Много от жените състезателки са наказвани от допинг ченгетата за анаболни стероиди. Получава се конфликт на интереси", каза Ангелов пред Bulgaria ON AIR.