Бившата световна шампионка на IBF в категория "петел" – Ебани Бриджис (9:2), коментира боксовия скандал на Олимпийските игри в Париж.

Те са свързани с Имане Келиф от Алжир в категория 66 кг. и на Лин Ю Тинг от Китайско Тайпе в кат. 57 кг. Двамата се провалиха на тестовете за допустимост на пола на Световното първенство за жени в Индия, което беше под егидата на Международната боксова асоциация (IBA) миналата година.

Дисквалифицирайки ги от състезания, президентът на IBA Умар Кремлев каза, че ДНК тестовете са „доказали, че имат XY хромозоми (мъжки) и по този начин са били изключени от спортните събития“.

IBA обаче не управлява олимпийски бокс, а той е под егидата на Международния олимпийски комитет (МОК), който потвърди, че е щастлив двамата да се състезават на Игрите в Париж.

И вчера ситуацията се нажежи, когато италианката Анджела Карини напусна двубоя си в полусредна категория (66 кг) срещу Хелиф. Тя се отказа от битката само след 46 секунди след началото й и по-късно се срина на ринга в сълзи, след като олимпийската й мечта беше отнета.