Златният медал от Олимпийските игри е безценен за един спортист, но паричната стойност се определя от местните олимпийски комитети или правителствата на всяка страна. В Съединените щати, страна, която отново е кандидат да доминира в общата класация по медали, за злато се плащат 35 000 евро, за сребро - 21 000 евро, за бронз - 14 000 евро. Цифри, които са определено по-ниски от тези в други страни.

Например Испания изписва на своите олимпийски шампиони чек за 94 хил. евро - сума, близка до тази, която вземат гръцките спортисти - 90 хил. евро, и домакините от Франция - 80 хил. евро. Има и федерации, особено такива с по-малък шанс за медал, които плащат много високи суми за първото си място на олимпиадата: 200 хил. евро в Сърбия, 186 хил. евро в Мароко, 167 хил. евро в Литва, 144 хил. евро в Унгария, 116 хил. евро в Украйна, 100 хил. евро в Косово.

Италианските спортисти, които ще спечелят медали в Париж през 2024 г. ще приберат 180 хил. евро бруто за злато, 90 хил. евро за сребро и 45 хил. евро за бронз. Италия и в това издание на Игрите се затвърждава като една от федерациите, които плащат най-много на своите олимпийски шампиони.

В Токио Италия спечели 40 медала - 10 златни, 10 сребърни и 20 бронзови - на обща стойност 2,43 млн. евро бруто, изплатени от Олимпийския комитет на италианските спортисти. Великобритания, друга държава, която може да се похвали с голям брой медали на всяко участие, няма да даде никакво възнаграждение на своите спортисти, същият избор направиха и Швеция и Норвегия.

В момента тази специална класация по премии се води от Хонконг, който ще даде малко под 700 000 евро за златен олимпийски медал. Превъзходството обаче е само временно, тъй като Саудитска Арабия все още не е разкрила наградата за спортистите, които ще спечелят медал. Лесно е обаче да си представим, че става дума за безумни суми като тази, изплатена на саудитския каратист Терег Хамеди за спечелването на исторически сребърен медал в Токио: 1,2 млн. евро.

Сингапур със сигурност също няма да е в дъното, отделяйки 650 хил. евро за злато, 325 хил. евро за сребро и 162 хил. евро за бронз. Третото стъпало на временния подиум за Тайван, който освен че ще дари 550 хил. евро, ще изплаща месечна пожизнена заплата от около 3700 евро на тези, които успеят да спечелят най-ценния медал.

Има и по-оригинални федерации, които раздават някои много специални и необичайни награди. Индонезийската, например, ще даде крави на своите медалисти. Инициатива, която ще повтори това, което беше направено през 2021 г. след игрите в Токио. Олимпийските шампионки по бадминтон Грейша Полии и Априяни Рахаю след победата си в Токио получиха пет крави, нова къща, ресторант и награда от около 350 000 долара в брой.

Въображение не липсва дори в Австрия, която ще даде на победителите си монети, кръстени на прочутия Виенски филхармоничен оркестър. Предмет с голяма символична и дори икономическа стойност, тъй като това са скъпи златни реликви. За да се сдобиете с тези ценни колекционерски предмети, са необходими повече от 18 000 евро. Емитирана за първи път през 1989 г. от австрийския монетен двор, тази монета е ценена от любителите на нумизматиката заради своята красота и чистота.

Мъжете спортисти от Южна Корея пък ще имат допълнителна мотивация в Париж: да се опитат да се освободят от задължителната военна служба. Голямо постижение, може би повече от златото, което може да се окаже и много положително за кариерата им. Всъщност олимпийският подиум е една от малкото възможности за спортистите да не отбиват военната си служба. По този начин кариерата им няма да бъде прекъсната за задължителните 18 месеца за всички мъже на възраст между 18 и 28 години.

Полша изглежда не пести средства за спечелване на олимпийски медали. Освен парична награда полските олимпийски шампиони ще получат диамант, ваучер за пътуване за двама души на стойност около 23 000 евро, картина, нарисувана от местни художници, и двустаен апартамент в столичен квартал на Варшава.

Недвижимите имоти, предвид това, което Китай често правеше по време на предишните издания на игрите, изглеждат много привлекателен сектор за спортистите. Дори Министерството на културата и спорта на Казахстан ще предлага апартаменти с различна големина в зависимост от спечеления медал: тристаен апартамент за златен, двустаен за сребърен и едностаен за бронзов.

Няма недвижими имоти за малайзийските спортисти, които успеят да спечелят медал в Париж. За своите медалисти малайзийската федерация е помислила за нещо по-мобилно. Много мобилно: автомобил чуждестранно производство. Но няма да е лесно да го спечелят, тъй като от Мелбърн 1956 г. до последното издание в Токио нито един малайзийски спортист не е спечелил златен медал, а само осем сребърни и пет бронзови медала за атлетите от представителния отбор на Куала Лумпур.

От това издание на Игрите Световната атлетика въведе новост, която със сигурност ще влезе в историята: награден фонд от около 46 000 евро за олимпийските шампиони. Това е първият път, в който международна федерация предлага парични награди за атлетите. Инициатива, която от Лос Анджелис 2028 г. ще обхване всички медалисти. 

Двойна награда ще бъде възможна и за индийските спортисти, които освен че ще получат 110 000 евро от олимпийския комитет, ще получат и чек за около 83 000 евро от правителството на Ню Делхи, ако спечелят олимпиадата.