Добре е, че олимпийският дух беше използван многократно в тези часове, за да напомни на хората навсякъде как игрите винаги трябва да се изживяват по мирен начин. В Мароко очевидно никога не са били на същото мнение.

Хаосът, който избухна в Сент - Етиен след футболния мач Аржентина - Мароко, на практика откриването на игрите, се дължеше на... Кристиан Медина. 22-годишният полузащитник на Аржентина вкара в 116-ата минута (при 16 минути продължението) за 2:2, преди феновете на африканския отбор да нахлуят на терена, хвърляйки всякакви предмети, така че играта беше прекъсната в пълен смут, което принуди аржентинците да избягат в съблекалните, за да избегнат най-лошото.

След като нещата се нормализираха и отборите се настаниха в съблекалните, вместо това се установи, че съдията не е свирил край на мача, а само го е прекратил от съображения за сигурност.

Между другото, той е бил повикан от ВАР заради съмнение за засада на Медина - засада, която се оказа, че е била налице. И така, ето го и обратът: отборите са извикани отново на терена два часа по-късно (докато зрителите очевидно са напуснали стадиона) и мачът е подновен при резултат 2:1 за Мароко, при положение че аржентинският гол вече не е валиден.

Бяха изиграни три минути, след което наистина всички се прибраха вкъщи, с поражение на момчетата на Хавиер Масчерано, който по-късно направи някои много остри изявления, както съобщава аржентинският вестник „Оле“.

"Това беше най-сензационният цирк, който съм виждал през живота си", обяви Масчерано. "Докато тренирахме, някой влезе в съблекалнята и ни ограби, всичко това на Олимпийските игри, само си помислете. Взеха часовника на Тиаго Алмада, не искахме да казваме нищо, но днес отидоха по-далеч. Днес нахлуха на терена седем пъти, а след това хвърляха по нас предмети. Казаха ни, че мачът е завършил 2:2. Мароко също не искаше да играя. Прекарахме час и половина в съблекалнята, където в нито един момент не ни казаха какво може да се случи, никога не ни предупредиха. Позицията ни беше да не играем повече, защото хвърляха милион неща по нас, играта беше спирана седем пъти... Никога не ми се е случвало като играч в мач от такова ниво охраната да се провали седем пъти, седем пъти се провали!"

„Второто полувреме за мен е все едно никога не се е играло. Виждали ли сте, че играта спира седем пъти, защото веднъж влиза един, веднъж друг...? А след това и фойерверките, с които ни засипаха. Петарди и бутилки. Цялото това нещо е невероятно. Много малко се играеше. Не ни казаха, че ВАР се е намесил. Играта беше спряна от съображения за сигурност, в нито един момент не ни казаха това. На официалния уебсайт на Олимпийските игри като краен резултат винаги се посочваше 2:2. Съдията? Така и не се появи."

"Не си спомням нещо на такова ниво, при което мачът да е спрян за час и половина, след това да загряваш десет минути и после да играеш три минути. Тук, разбира се, това няма нищо общо с Мароко като отбор. Скандално е това, което се случи на терена. Това не е квартален турнир, това са Олимпийските игри. Как можеш да не спреш играта, защото седем пъти някой влиза на терена? На втория или третия път трябва да вземеш решение".

Аржентина е подала жалба срещу крайния резултат, ще видим как ще завърши тя. Не бива да се забравя също така, че преди началото на мача химнът на Аржентина беше освиркан от френската публика. Очаквана реакция, като се има предвид напрежението между двата национални отбора заради видеото, разпространено в Instagram от полузащитника на Челси Енцо Фернандес, съдържащо расистки скандирания срещу чернокожите играчи на Франция. "Голямо недоразумение, екстраполирана беше само част от видеото", каза Масчерано. "Познавам добре Енцо и останалите, ние, аржентинците, сме всичко друго, но не и расисти“.