"Тъжен и гневен". Така Янник Синер описва себе си, след като обявяви отказването си от участие в Игрите в Париж 2024. Участието му се очакваше с нетърпение. Но съдбата погоди номер на италианския талант. Тенисистът ще пропусне олимпиадата. Причината е силен грип, който му попречи да играе 27 дни, преди да се завърне навреме за Ролан Гарос. Явно последиците от вируса, който го спря на Уимбълдън, все още са сериозни. Още от края на миналия сезон Яник говореше колко много очаква олимпийските игри, но болестта го повали и той няма да играе в Париж.

Първите симптоми в понеделник вечерта, в навечерието на отпътуването с останалата част от групата на "адзурите" от Рим. Няколко дни на треска, но без ковид, отпътуването се отложи за утре (деня на жребия) и среща с медиите за късния следобед. След неспокойна нощ играчът се е консултирал с медицинския си екип, който го посъветвал да не играе, като по този начин разби неговите и на Италия надежди да се завърне с медал на врата.

"Последвах съвета на лекарите да отделя още един ден, за да видя как съм, но в крайна сметка трябваше да решим да не ходя. Наистина исках да се състезавам с фланелката на Италия и се надявам в бъдеще да имам други възможности за участие в игрите", обяви Синер.

Следващият му шанс ще е след четири години, в Лос Анджелис, на любимата му настилка. Сега Яник ще се опита да се възстанови от грипа и да започне тренировки. Както беше казал на Уимбълдън, победен на четвъртфиналите от Медведев, когато отново го тормозеше вирус: "Целта е да играя в Париж, а след това да стигна до най-високото ниво на подготовка за Us Open".

Янник има послание и към социалните медии. "С тъга ви съобщавам - пише Синер в Instagram, - че за съжаление няма да мога да участвам в Олимпийските игри в Париж". След добра седмица на тренировки на земя започнах да не се чувствам добре. Прекарах няколко дни в почивка, а при посещението на лекаря установих тонзилит и категорично ме посъветваха да не играя. Пропускането на игрите е голямо разочарование, тъй като това беше една от основните ми цели за този сезон. Очаквах с нетърпение честта да представя страната си в това много важно събитие. Успех на всички италиански спортисти, които ще подкрепям от вкъщи. Форца Италия".