"Класирах се за Олимпийските игри в родината си, но без церемония по откриването заради забрадка". С тези няколко думи Сункамба Сила, френска спринтьорка, предизвика нова полемика в социалните мрежи заради ислямската си забрадка, която противоречи на светските принципи на Френския олимпийски комитет. Така атлетката от Лавал беше помолена да избере: или церемонията, или забрадката.

Първо Сила се пошегува със "страната на свободата", т.е. Франция, към която прикрепи емотикон с лице на клоун, с което си спечели подкрепата на много колеги, някои от които сънародници. Но проблемът със забрадката вече беше възникнал по време на европейското първенство в Рим, когато спринтьорката беше излязла на пистата с шапка във френски цветове. По-добре от черната забрадка, с която бе бягала на световните първенства през 2022 и 2023 г., но и на световната щафета през май миналата година. Ето защо министърът на спорта Амели Уде-Кастера беше припомнила изискването за неутралност, което не позволява показването на какъвто и да е религиозен знак, което наложи намесата на Федерацията по лека атлетика.

За Амнести Интернешънъл, припомня днес вестник "Екип", задължението за неутралитет всъщност противоречи на международното право в областта на правата на човека, въпреки че за МОК статутът на държавен служител, предоставен на френските граждани, ги задължава да спазват принципите на неутралитет и светски характер в законодателството на своята страна. Оттук идва и забраната за състезаващите се спортистки да носят забрадки. Съобщава се обаче, че Сила е била помолена да не се качва забулена на лодката, с която ще бъде закрита церемонията по откриването на игрите, въпреки че Френският олимпийски комитет не бърза: "Няма окончателно решение, в момента се водят дискусии".