Олимпийските игри са съвсем близо и всичси вече се настройват за шоуто в Париж. Но има и много спортисти, готови да се покрият със слава под Айфеловата кула. Избрахме десет звезди, които се стремят към олимпийско злато в Париж през 2024 г.

ЛеБрон Джеймс, Баскетбол

На 39-годишна възраст той ще бъде знаменосецът на САЩ в Париж през 2024 г., лидер на отбора, готов да спечели 17-ия златен медал в историята на олимпийските игри. Практически монопол. Леброн е спечелил два от тях (Пекин 2008 г. и Лондон 2012 г.) в допълнение към бронза в Атина и след като пропусна Рио и Токио, емблематичният герой от НБА е готов да компенсира това във Франция.

Новак Джокович, Тенис

Джокера се стреми директно към олимпийското злато. На 37 години сръбският феномен вече няма какво да иска от кариерата си: 24 спечелени титли от Големия шлем и 428 седмици на върха на ранглистата на АТП го слагат пред всеки противник. Рекорди, които е малко вероятно да бъдат счупени. И все пак гладът му продължава да бъде нестихващ. Доказа го със светкавичното си завръщане на Уимбълдън след операция, а сега иска с всички сили да спечели единствения трофей, който му липсва: олимпийското злато.

Симон Байлс, Гимнастика

Предизвикателство към гравитацията и границите на човешката физика. Доминация в гимнастиката, която избухна в Рио 2016 г., която има невероятни резултати: четири олимпийски златни медала (отборно, в многобоя, на прескок и на греда и бронз на греда), 23 световни златни медала и пет елемента, които носят нейното име. Превъзходство, толкова здраво установено, че когато беше смазана от натиска и признанието за тормоз (от нейна страна и от страна на десетки други спортисти) в Токио 2021, което преобърна гимнастиката на САЩ, спечелвайки "само" бронз на греда и отборно сребро, това вдигна повече шум, отколкото медалите на Байлс. Сега тя се завръща, натрупа медали на миналогодишното световно първенство, а на 27 години е в разцвета на силите си, готова да впечатли отново

Арманд Дюплантис, Овчарски скок

Господарят на овчарския скок. От 2020 г. насам тази дисциплина е монополизирана от него. Двойно гражданство на САЩ и Швеция (но се състезава за страната на майка си Швеция), на 24-годишна възраст той чупи рекорди с безгрижие. Първият е през 2020 г., когато преодолява 6,17, а последният - в етапа на Китайската диамантена лига, когато преодолява 6,24. В Токио 2021 г. той спечели, като скочи "само" 6.02. Всички в Париж чакат бис.

Кейти Ледецки, Плуване

Кейти Ледецки, кралицата на басейна. С нея се състезаваш, за да завършиш втори. Седем олимпийски златни медала плюс три сребърни се прибавят към 21-те световни златни медала, които е натрупала в кариерата си. Нейни, не е нужно да споменаваме, са и световните рекорди на 800 и 1500 метра. Американката се състезава срещу самата себе си и за да подпише още един исторически подвиг.

Матю ван дер Поел, Колоездене

Нидерландец (но роден в Белгия). На 29 години, Париж е големият му шанс след разочарованието от Токио, където беше спрян от катастрофа в състезанието по планинско колоездене. Във Франция обаче многократният европейски и световен шампион по колоездене ще участва само в шосейното състезание, като целта му е да вземе златото, което все още му липсва.

Скоти Шефлър, Голф

Номер 1 в ранглистата на PGA на олимпийското трасе. 28-годишният Скоти Шефлър, носител на две титли от "Мастърс" и доминация на веригата, дебютира на Игрите на игрището в Le Golf National, готов да води битка със сънародника си Шофлър, защитаващ титлата си от Токио.

Митиадис Тентоглу, Скок дължина

Олимпийски шампион в Токио, световен шампион в Будапеща през 2023 г. и двукратен шампион на закрито през 2022 и 2024 г. Победител и на последното европейско първенство в Рим.  Гръцкият скачач засега не познава съперници и бисът му в Париж изглежда почти предрешен.

Ламонт Джейкъбс, Лека атлетика

Италианското чудо на пистата. Шампион на 100 метра от игрите в Токио, както и част от щафетата 4 по 100, която донесе златото на Италия тогава. Европейски шампион на 100 метра през 2022 и 2024. В момента държи европейския рекорд на 100 метра.