Внасяйки глътка свеж въздух, се доближаваме още повече до младата аудитория. Прегръщане на новите поколения, като ги насърчаваме да се занимават със спорт, като възприемат здравословен и все по-активен начин на живот. Никога досега Олимпийските игри не са намигали на младите хора толкова много, колкото в изданието през 2024 г. Как? Като потвърди скейтбординга, сърфа и скалното катерене - които дебютираха в Токио 2020 - и въведе изцяло нова дисциплина - брейк танците. Толкова за бейзбола, софтбола и каратето, които бяха изключени от олимпийската програма именно за да се освободи място за спортовете, които се харесват на тийнейджърите.

Нарича се "брейк" и е истинската новост на олимпийски игри номер 33. Създаден от млади афроамериканци и латиноамериканци от Бронкс (работнически квартал на Ню Йорк), които посещават партита, организирани през 1972 г. от ямайския диджей Кул Хърк, той е градски танцов стил, който съчетава акробатични движения, ритъм и креативност.

В Париж ще има общо 32 състезатели, разделени на 16 брейк бойс (момчета с брейк) и 16 брейк гърлс (момичета с брейк), които ще се състезават в битки 1 срещу 1 на музикална основа, избрана от диджея. Основната дума е: импровизирай.

Интересен е случая на младата китайска скейтбордистка Джън Хаохао, на 11 години. Тя ще навърши 12 години на 11 август, в деня на церемонията по закриването. Тя ще бъде най-младият спортист, който ще се състезава в Париж през 2024 г. Малкият феномен от Хуейджоу ще се стреми към медал в специалността "парк", която се провежда на писта с рампи и завои (за разлика от "стрийт", за която е характерно трасе, имитиращо градска среда със стълби и парапети). Ако все пак успее да се качи на почетната стълбичка, тя няма да успее да подобри рекорда на гърка Димитрос Лундрас (гимнастика), който на първите съвременни олимпийски игри (Атина 1896 г.) взема бронзов медал в отборното класиране на успоредка на възраст 10 години и 216 дни. И до днес той е най-младият спортист, участвал и спечелил медал от олимпиада.

На игрите в Париж ще има и спортно катерене. И още - спортното катерене, в което в сравнение с японското издание ще има два пъти повече медали. Предвидени са две дисциплини: скорост и комбинирано боулдър и лийд.