Олимпийските игри имат история с хиляди атлети от света, които редовно осигуряват на феновете спектакъл, драма, интрига и страст.

Ето и някои от индивидуалните рекорди, които могат да бъдат подобрени във френската столица:

1. Звездата от НБА Кевин Дюрант може да се превърне в първия атлет с четири златни олимпийски медала в който и да е спорт, ако баскетболистите на САЩ спечелят пета последователна олимпийска титла на 10 август. Постижението му обаче може да бъде изравнено само 24 часа по-късно, ако Франция спечели мъжкия хандбален турнир.

2. Трикратният носител на званието Играч на годината на Международната хандбална федерация Никола Карабатич е играл на последните пет Олимпиади, помагайки на отбора си да спечели титлата в Пекин (2008), Лондон (2012) и Токио (2021). За Карабатич това със сигурност ще бъде емоционално сбогуване с домакинската публика, тъй като 40-годишният състезател вече обяви, че ще се оттегли след Париж 2024.

3. Не трябва да си неколкократен олимпийски първенец, за да чупиш рекорди. Джимър Фредет може да влезе в историята като просто стъпи на игрището за 3х3 на 30 юли. Участвайки на Игрите във френската столица, Фредет ще се превърне в първия играч от НБА, който ще се включи в олимпийския турнир 3х3 и може дори да изведе американския тим до първата им олимпийска корона при дебюта си. Финалът ще бъде на 5 август.

4. Седемкратните златни медалистки Изабел Верт и Кейти Ледецки имат възможността да запишат имената си в историята, печелейки най-много олимпийски титли. Настоящият женски рекорд се държи от гимнастичката Лариса Латинина, която завоюва впечатляващите девет златни медала по време на забележителната си кариера. Германската звезда в конната езда Верт може да спечели две титли, с което да изравни Латинина, докато американската плувкиня Ледецки може да измести и двете от първото място, ако триумфира в три от четирите дисциплини, в които участва.

5. Преминавайки към стрелбата, Нино Салуквадзе има възможността да удължи рекорда си за най-много участия на Олимпийски игри. Париж 2024 ще бъде нейното десето участие на Олимпиада – забележително постижение, което не е достигано от нито една друга жена. Грузинската състезателка по спортна стрелба не е пропускала Игри от Сеул 1988-а насам. Салуквадзе има три златни медала на сметката си и може да счупи рекорда и за първия атлет в историята, който участва на десет последователни Олимпийски игри, когато се яви във френската столица от 27 юли.

Олимпийските игри в Париж започват на 26 юли и ще продължат до 11 август.