Франция и Белгия излизат един срещу друг в 1/8-финален мач от Евро 2024.

Формата на Франция: Общо 5 победи, 4 равенства и 1 загуба в последните 10 изиграни футболни срещи. От тях 4 победи, 2 равенства и 1 загуба в последните 7 домакинства.

Формата на Белгия: Общо 5 победи, 4 равенства и 1 загуба в последните 10 изиграни футболни срещи. От тях 3 равенства в последните 3 гостувания.

Директни мачове: В последните 7 директни срещи домакините имат 3 победи, гостите имат 2 победи и 2 пъти са завършили наравно. На домашния терен на Франция имат изиграни 4 срещи, като домакините имат 1 победа, гостите имат 2 победи и 1 път са завършили наравно.

Можете да следите сблъсъка НА ЖИВО в Gol.bg

Треньорът на Франция Дидие Дешан върна в титулярния тим Антоан Гризман за сблъсъка с Белгия.  Капитанът Килиан Мбапе започва и отново ще носи предпазна маска, а Маркъс Тюрам също влиза в игра. С 4-4-2, Дешан отново променя схемата на игра и това е трети различен тактически вариант за Петлите от 4 мача на турнира до момента. Французите имат само 1 вкаран гол до тук (плюс един автогол) и то от дузпа. Все още хората на Дешан не са реализирали попадение от игра.

Брадли Баркола и Усман Дембеле остават на пейката за Франция.

Наставникът на Белгия Доменико Тедеско прави две промени в състава за мача със съседите. Титуляри са Лоис Опенда и Яник Караско. Леандро Тросар от Арсенал остава на пейката, както и Юри Тилеманс. Италианският наставник залага на офанзивен тим само с един дефанзивен халф в лицето на Онана.

Белгия вече 6 години мечтае за реванш след полуфинала на Мондиал 2018, който Червените дяволи загубиха и останаха само на трето място. В ерата на Дидие Дешан двата тима имат 4 мача помежду си, като Франция е с 2 победи, 1 равенство и 1 загуба. На големи форуми Франция е спечелила всички 4 сблъсъка с Белгия (на световно и европейско първенство) с 13 отбелязани гола и 3 допуснати.

Победителят от този сблъсък ще се изправи на четвъртфинал срещу Португалия или Словения.

ФРАНЦИЯ: Менян - Кунде, Упамекано, Салиба, Ернандес - Канте, Чуамени, Рабио - Гризман - Тюрам, Мбапе

БЕЛГИЯ: Кастелс - Кастан, Фас, Вертонген, Теат - Онана, Де Бройне - Доку, Опенда, Караско - Лукаку

1-а минута: Начало на мача. Топката е за Франция.

5-а минута: И двата отбора опитват да задържат топката в началото на мача.

9-а минута: Франция си играе с 4-3-3, а не с 4-4-2. Гризман е на единия фланг, Мбапе - на другия, а Тюрам - на върха на атаката.

10-а минута: Първи точен удар в мача. Антоан Гризман стреля слабо извън наказателното поле и топката отиде в обятията на Кастелс.

14-а минута: Мбапе опита удар след корнер и топката отиде далеч от вратата. Претенциите за рикошет и корнер не бяха уважени от съдията, а заради протестите Чуамени получи жълт картон.

18-а минута: След центриране от корнер, Маркус Тюрам нанесе удар с глава, но много неточно.

22-а минута: Половината от първото полувреме изтече, а анемичния удар на Гризман е единствения точен до тук в мача.

23-а минута: Доку получи топката отляво и тръгна на дрибъл, а Гризман го настигна и събори. Жълт картон за французина и пряк-свободен удар на ъгъла на наказателното поле.

24-а минута: Първи точен удар и за Белгия. Де Бройне директно стреля и Менян не се ориентира добре, но изби с крак.

25-а минута: Трети жълт картон за играч на Франция. Този път Рабио с груб фаул срещу Доку. Белгийците дори претендираха  за червен картон. Рабио пропуска следващия мач, ако Франция се класира.

27-а минута: Първо реално положение за Белгия. Доку подаде към Опенда, който се измъкна зад защитата и върна нисък пас към дузпата. Там Караско нанесе удар от движение, но право в тялото на Тео Ернандес.

34-а минута. Пропуск на Маркус Тюрам. Жул Кунде получи топката отдясно и центрира остро, а Тюрам засече с глава, но силния му удар не е точен.

39-а минута: Удар на Чуамени от дистанция. Силен, но покрай вратата.

45-а минута: 1 добавина минута на първото полувреме.

45+1-а минута: Мбапе направи сериозен рейд отляво и върна топката назад от аутлинията, но силния удар на Чуамени поруфача над вратата.

45+1-а минута: Край на първото полувреме. Без голове 0:0.

46-а минута: Начало на второто полувреме.

49-а минута: Първи шанс за второто полувреме. Чуамени стреля от дистанция, топката се отклони от Фас, но Кастелс с прекрасен плонж изби в корнер.

51-а минута: Още един пропуск на Франция. Центриране на Кунде отдясно и Тюрам с глава засече, но прати топката над гредата.

54-а минута: Нов шанс за Франция. Мбапе нахлу отляво и стреля с десния крак, но над вратата.

57-а минута: Ударите са 15:1 до момента в полза на Франция. Резултатът е 0:0.

61-а минута: Отличен шанс за Белгия. Де Бройне открадна топката в средата на терена и изведе Караско сам срещу вратаря. Белгиецът се забави и Тео Ернанедс блокира удара му с чист шпагат - корнер!

62-а минута: Първа смяна за Франция - Тюрам отстъпва място си на Коло Муани.

63-а минута: Смяна и за Белгия. Мангала на мястото на Опенда.

65-а минута: Нов неточен удар за Франция. Гризман!

69-а минута: Нов неточен удар на Франция.

71-а минута: Хубав шанс за Белгия. Доку изведе Лукаку в добра позиция, но удара на нападателя по диагонала бе спасен от Менян.

74-а минута. Нов неточен удар на Франция. Салиба се включи добре отдясно, финтира съперник и стреля силно, но неточно.

76-а минута: Жълт картон за Ян Вертонген. Ветеранът реагира срещу Коло Муани и е предупреден.

79-а минута. Французите гонят световен рекорд по неточни удари. Този път шут на Мбапе мина встрани. Петлите все още нямат гол от игра.

83-а минута: Огромен пропуск на Де Бройне. Доку добре подаде към капитана на Белгия, който от границата на наказателното поле стреля силно, но Майк Менян спаси.

85-а минута: ГОООЛ ЗА ФРАНЦИЯ. Коло Муани получи топката в наказателното поле, обърна се и стреля. Топката рикошира във Вертонген и влетя в близкия ъгъл.

86-а минута: Все още Франция няма гол от игра. Два автогола и дузпа.

87-а минута: Две смени за Белгия. Кастан и Караско са сменени от Лукебакио и Де Кетеларе.

90-а минута: Реферът Глен Ниберг даде 3 минути продължение.

90+2 минута: Белгия пробва финален щурм, но безплоден.

90+3 минута: Орел Мангала получава жълт картон.

90+4 минута: Край на мача! ФРАНЦИЯ Е НА ЧЕТВЪРТФИНАЛ!