Треньорът на Турция Винченцо Монтела заяви, че представянето на неговия отбор на Евро 2024 е спечелил уважение, след като в събота те бяха елиминирани с 2:1 от Нидерландия на четвъртфиналите.

Турските футболисти бяха сред последните осем на голямо състезание за първи път от 2008 г. насам и поведоха срещу нидерландците в Берлин чрез гол с глава на Самет Акайдин.

"Отборът игра със страхотен дух, турски дух, въпреки поражението турският народ ни обича", заяви италианският треньор на Турция пред репортери.

"(Играчите) ни накараха да се гордеем с това, че играхме на това европейско първенство. Ще добавя и още нещо - след това първенство Турция ще бъде гледана с други очи в бъдеще, вероятно с по-голямо уважение".

Монтела заяви, че въпреки че отборът му е изпуснал предимството си и не е могъл да задържи нидерландците на разстояние, няма време за самокритика.

"По-добре е в този момент да подчертаем това, което се е получило добре", настоя треньорът.

"Не съжалявам, играчите също не бива да съжаляват... спечелихме три мача в евротурнирите, така че изравнихме турския рекорд".

Ключовият играч на Турция на турнира беше Арда Гюлер от "Реал Мадрид".

Деветнадесетгодишният младеж подготви гола им срещу Нидерландия и сам отбеляза блестящ гол при откриващата победа над Грузия.

"Той изигра страхотно на Евро 2024... Все още няма 20 години, бъдещето е светло за него и този опит ще го направи много по-добър играч", добави Монтела./БГНЕС