В Турция се обединиха около мнението, че наказанието на националния защитник Мерих Демирал е "несправедливо", предаде АФП.

Демирал направи знака на "Сивите вълци" - крайно дясна групоривка в страната, а от УЕФА го наказаха за "неуважение на общите принципи на поведение, нарушаване на основните правила и използването на спортни прояви за неспортни послания и за това, че е дискредитирал футбола", уточниха от европейската централа.

"Осъждаме несправедливото и частично решение на УЕФА, което не се позовава на никаква юридическа основа и смятаме, че то е изцяло политическо", заяви спортният министър на Турция Осман Аскин Бак в социалната мрежа X.

"Ще продължим да изразяваме правата си по законен начин срещу този двоен стандарт, който е приложен към страната и футболиста", написа още той.

Жестът на Демирал предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия, като първо турците извикаха за обяснение германския посланик в Анкара заради думите на вътрешния министър Нанси Фазер, а след това и турският посланик бе извикан в Берлин.