Турция реагира остро на новината, че УЕФА е започнала разследване срещу защитника на националния отбор Мерих Демирал, който вкара и двата гола при емоционалната победа над Австрия с 2:1 на Евро 2024, която класира турците за четвъртфиналите в турнира.

След мача от УЕФА обявиха, че може да накажат Демирал заради начина, по който той е изразил радостта си - показвайки с ръце знака на националистическата турска организация "Сивите вълци". От Министерството на външните работи на Турция реагираха бързо и привикаха посланика на Германия в страната Юрген Шулц. От Министерството обявиха, че разследването срещу Демирал е неприемливо, тъй като "Сивите вълци" не е забранена организация в Германия.

"Още повече, Федералният офис за защита на Конституцията на Германия публикува доклад през септември 2023 година, в който се подчертава, че знакът "сив вълк" не може задължително да се обвързва с десен екстремизъм", се казва в позицията на Министерството, в която се допълва, че разследването срещу Демирал е ксенофобско и политически мотивирано.

До този скандал се стигна, след като вътрешния министър на Германия Нанси Файзер поиска УЕФА да накаже Демирал заради действията му, заявявайки, че знаци на крайнодесен турски екстремизъм нямат място по стадионите в Германия и че европейското първенство не е платформа за такива прояви. Позицията на Турция също е доста остра и нарича думите на Файзер "фашистки".

Това е пореден подобен случай на Евро 2024, след като футболистът на Албания Мирлинд Даку отнесе два мача за наказание, след като даде тон за обидна песен по адрес на сърби и македонци след равенството с Хърватия в груповата фаза. В момента УЕФА води разследване и срещу звездата на Англия Джуд Белингам за неприличен жест след гола му срещу Словакия./БГНЕС