Турция се класира за осминафиналите на Европейското първенство по футбол, въпреки че трябваше да страда доста за победата с 2:1 с Чехия. Тимът на Винченцо Монтела имаше щастието да играе повече от 70 минути с човек повече, след като в 20-та халфът на чехите Антонин Барак беше изгонен за втори жълт картон.

В 51-та минута Хакан Чалханоглу даде аванс за турците, но в 66-та Томаш Соучек изравни. До края чехите натискаха с човек по-малко, а в 82-та минута гол на Ян Кухта беше отменен. В крайна сметка резервата Дженк Тосун донесе успеха на тима си с гол в 94-та минута.

Португалия и Турция събраха актив от 6 точки, но португалците спечелиха групата заради победата в прекия двубой. Грузия е трета с 4 точки и също се класира за осминафиналите, а Чехия с 1 т. отпада от надпреварата.

Развоят по минути може да проследите тук!

Двубоят започна равностойно, без сериозни положения и пред двете врати. Играчите на двата тима опитваха с далечни удари да изненадат противниковите вратари, но Гюнок и Станек показаха стабилност.

Критичната ситуация за отбора на Чехия дойде в 20-та минута, когато Антонин Барак получи втори жълт картон в рамките на няколко минути и беше изгонен. Това изнерви мача и имаше доста сблъсъци, провокации и нарушения.

В 37-та минута Кенан получи жълт картон за прекомерна агресия в наказателното поле на Чехия. Секунди късно младокът удари с лакът в борба за висока топка Томаш Соучек. Въпреки протестите на чехите, втори жълт картон не последва.

В края на първата част Чехия пропусна невероятно положение. При една бърза контраатака Юрашек беше изведен сам срещу вратаря на турците. От малък ъгъл халфът опита да прокара топката покрай Гюнок, но стражът направи страхотно спасяване.

Турците започнаха силно второто полувреме и сравнително бързо след подновяването на играта поведоха в резултата. В 51-та минута след сериозно разбъркване в наказателното поле Юксек намери Хакан Чалханоглу. Капитанът на Турция с мощен удар по диагонала направи 1:0.

Чехия опита да се върне в мач, селекционерът опита да освежи тима си със смени и именно след основна заслуга на един от влезлите на терена в 66-та минута резултатът стана 1:1. След дълго изпълнение на тъч двуметровият Томаш Хори се пребори за висока топка, а след това негов удар беше избит от голлинията. Топката попадна у Томаш Соучек, който на метри то вратата нямаше как да сбърка и направи 1:1.

Ситуацията беше прегледана с ВАР заради предполагаемо нарушение на Хори срещу вратаря на Турция, но главният рефер не видя основание да отмени гола.

Чехия опита да натисне до края на срещата, тъй като единствено победа даваше шансове на тима да продължи в следващата фаза. В 82-та минута резервата Кухта дори вкара, но още преди да отправи удар съдията беше маркирал фаул в атака.

Така се стигна до втората минута на добавеното време, когато резервата Дженк Тосун се възползва от пространствата в наказателното поле на Чехия и с хубав удар по диагонала донесе успеха на тима си.

Чехия - Турция 1:2

0:1 Хакан Чалханоглу 51'

1:1 Томаш Соучек 66'

1:2 Дженк Тосун 90+4'

Чехия: Станек (54 - Ковар), Холеш, Хранач, Крейчи, Цоуфал, Соучек, Провод, Д. Юрашек (81 - М. Юрашек), Барак, Хитил (54 - Кухта), Холожек (54 - Тори)

Турция: Гюнок, Мюлдюр, Акайдън, Демирал, Кадиоглу, Юксек (63 - Йокушлу), Йозджан (46 - Айхан), Гюлер, Чалханоглу (87 – Кюкчу), Йълдъз (76 - Актюркоглу), Йълмаз (76 - Тосун)