Освен отдавна утвърдените фигури като Роберт Левандовски, Пепе, Лука Модрич, Тони Кроос, Кристиано Роналдо и Мануел Нойер, които все още са важна част от националните си отбори, Евро 2024 показа и куп младоци, които се възползваха от своя шанс да блеснат ярко на голямата сцена. Изобилие от такива примери имаше и в последната група F, където турчинът Арда Гюлер даде заявка за авторството на най-красивия гол на европейското. Играчът на Реал Мадрид, който не игра много през сезона заради постоянни здравословни проблеми, дочака звездния си миг с националната фланелка и бе точен в 65-ата минута, когато върна аванса на своите срещу Грузия (при победата с 3:1).

За 19-годишния суперталант, определян като „Турския Меси“, това бе едва второ попадение за родината. Със сигурност ще последват още много, защото всички специалисти му предричат бляскаво бъдеще. Гюлер е и първият тийнейджър след Кристиано Роналдо през 2004 г., който бележи още в дебюта си на европейско. „Арда демонстрира своите качества. Говорихме си, че тези турнири са шанс да се представиш на голямата сцена, а той направи именно това. Вкара магически и брилянтен гол, който е само бегла представа за всичко, което той тепърва може да постигне в бъдеще”, хвалят го анализаторите на BBC Ашли Уилямс и Стивън Уорнък.

„Турският Меси се показа на цяла Европа. Какъв турнир е това за младите играчи”, добавя коментаторът Гай Моубри, подсказвайки, че с подобни таланти международният футбол е в добри ръце.

Малко по-късно в същия ден сред откритията на Евро 2024 попадна и Франсиско Консейсао, чието попадение бе още по-важно. 21-годишният нисичък младок (170 см), който е син на бившия национал Сержио Консейсао (и треньор на Порто), влезе като резерва за Португалия и само 111 секунди по-късно вкара първото си попадение за националния отбор. С него донесе късния успех с 2:1 над Чехия на старта на битката в група F. А това бе и дебютното му включване в официален мач за мореплавателите (досегашните му два мача за родината бяха в контроли).

Модата с младите играчи бе подхваната още на старта от домакина Германия, който даде водеща роля на двама таланти, които са само на 21 години. Разбира се, става въпрос за Джамал Мусиала и Флориан Вирц. Първият бе сравнен с Кака от легендата на Арсенал Йън Райт, а вторият загря за европейското с феноменален сезон, в който помогна за сензационната титла на Леверкузен в Бундеслигата.

16-годишният Ламин Ямал е другият футболист, за когото ще се говори много в бъдеще. Най-младият дебютант в историята на европейските първенства вече е водеща фигура в състава на Луис де ла Фуенте. Испанецът заслепи защитниците на Хърватска миналата събота при победата с 3:0, а късно снощи взе участие и във втората среща на фуриите срещу Италия.

Към младите таланти все още се причислява и Джуд Белингам. След силните му изяви, които започнаха още в Борусия Дортмунд и продължиха цял сезон с Реал Мадрид, често забравяме, че той всъщност е само на… 20 години. Отбелязвайки гола за Англия срещу Сърбия на старта, той се превърна в първия европейски играч, участвал в три големи международни турнира, преди да навърши 21 години.

Материал на BBC, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС