Един от най-интересните четвъртфинали от Евро 2024 противопоставя Португалия и Франция от 22,00 часа в Хамбург. Двата отбора вече ще знаят своя съперник в следващата фаза. Това ще е Германия или Испания. Този поток изглежда изключително силен и очакванията са именно от него да бъде излъчен и шампионът на Европа за 2024 година.

В груповата фаза Португалия стартира с шест точки, с което си осигури първото място и изненадващата загуба от Грузия не бе важна за крайното подреждане. Франция пък не допусна поражение, но спечели само срещу Австрия. Представянето на „петлите“ в защита бе на ниво, но офанзивните действия поставят сериозни въпросителни пред Дешан.

Португалия продължи с лутането пред противниковата врата и на осминафинала със Словения. В него станахме свидетели на неописуема драма, която изпрати мача в продължения. В 105-ата минута Кристиано Роналдо пропусна от бялата точка, а второто продължение бе за словаците. Те имаха няколко добри ситуации, с които да измъкнат победата, като най-добрата бе пропиляна от Бенямин Шешко, който излезе необезпокояван сам срещу вратаря. И като споменах вратаря, Диого Коща бе феноменален при последвалите дузпи и отрази три от три изпълнени.

Франция срещу Белгия бе считан за един от най-класните осминафинални сблъсъци, но не съм сигурен дали високата класа на играчите я видяхме в действие. Двубоят си отиваше към продължения, след като двата отбора отправиха по само два точни удара, макар и общо отправените да бяха 26. Все пак по-добрата игра на „Петлите“ бе възнаградена с автогол на Вертонген в 85-ата минута, който последва след удар на резервата Коло Муани.

Последната среща между двата отбора бе на предишното Европейско първенство. Двата отбора завършиха 2:2 в груповата фаза, но три от попаденията паднаха от дузпи. През 2016 година португалците печелят финала именно срещу този противник след продължения, като това е и единствената им победа в съперничеството./БГНЕС