Кристиано Роналдо призна, че Европейското първенство в Германия "без съмнение" ще бъде последното в бляскавата му кариера. Звездата на Португалия - шампион през 2016 г. - е абсолютният рекордьор в историята на състезанието с 14 гола. Той все още не се е разписал в турнира това лято, но остава с шансове за приказно оттегляне и още една титла, след като Португалия оцеля при дузпите срещу Словения в осминафинала.

Роналдо ще бъде на 43 години по време на следващото Евро, което ще се проведе в Обединеното кралство и Република Ирландия, и потвърди това, което много зрители подозираха, а именно, че не планира да играе.

"Без съмнение това е последното ми европейско първенство", заяви Роналдо пред португалския вестник "О Жого" след мача. "Но аз не съм емоционален по този въпрос. Развълнуван съм от всичко, което означава футболът - от ентусиазма, който изпитвам към играта, от ентусиазма да видя моите привърженици, моето семейство, от обичта, която хората изпитват към мен".

"Не става дума за напускане на света на футбола. Какво друго има да направя или да спечеля? Няма да се свежда до една точка повече или една точка по-малко. Това, което ме мотивира най-много, е да правя хората щастливи."

Роналдо трябваше да преодолее лична драма и много емоции във Франкфурт, след като видя как Ян Облак спаси дузпа изпълнена от него в продълженията на мача.Той дори се разплака и трябваше да бъде утешаван от съотборниците си, но пък вкара при въртележката на дузпите, която Португалия спечели с 3:0 и си осигури четвъртфинал с Франция.

"Няма да се провалиш, ако не опиташ", продължи Роналдо. "Очевидно е разочароващо, когато не вкараш гол, но това вече е забравено. Крайният резултат е най-важното нещо. Понякога е трудно да се вкарат дузпи. През тази година два пъти загубих при дузпи, но днес спечелих. Понякога футболът трябва да бъде справедлив и днес беше така."