Португалия изживя истински шок във Франкфурт и все пак след изпълнение на дузпи успя да отстрани Словения - 0:0 в редовното време и продълженията и 3:0 при изпълненията на дузпите.  

Редовното време и продълженията завършиха при 0:0, като в 105-та минута Кристиано Роналдо пропусна дузпа. В паузата между двете продължения нападателят дори се разплака и трябваше да бъде успокояван от съотборниците си. В 118-та минута Словения имаше грандиозен шанс, но Бенямин Шешко пропусна сам срещу Диого Коща. Спасяването на вратаря в тази ситуация обаче бе най-малкото. 

При дузпите Коща “заключи” вратата си, като спаси и трите удара на словенците - на Йосип Иличич, Юре Балковец и Бенямин Вербич. “Мореплавателите” бяха безпокрешни, като Роналдо се поправи, а след това безкомпромисни бяха Бруно Фернандеш и Бернардо Силва. 

Така в петък от 22 часа в Хамбург Португалия ще се изправи срещу Франция в четвъртфиналите на Евро 2024. 

Развоят по минути може да проследите тук!

Португалците поеха контрола върху топката още от първите минути и като цяло ръковеодеха играта. Това обаче изглеждаше всякаш добре за словенците, които се отбраняваха добре. 

И все пак критичните ситуации пред вратата на Ян Облак не закъсняха. Още в 4-та минута прекрасно центриране на Бруно Фернандеш от дясното крило като по чудо не бе засечено последователно от Роналдо и от Леао. 

Последва ъглов удар, след който топката попадна у Рубен Диаш. Защитникът обаче отправи неточен удар. В 8-та минута Леао намери хубаво в наказателното поле Роналдо, който обаче не успя да си спре добре топката, а след това бе и блокиран. 

Постепенно словенците притъпиха натиска на “мореплавателите”, които опитваха с центрирания да превземат вратата на противника. В 34-та минута Кристиано Роналдо стреля много силно от свободен удар от границата на наказателното поле, но прати топката над вратата. 

В заключителните минути на първата част словенците също дочакаха своите възможности. В 39-та минута Стоянович проби по дясното крило и влезе в наказателното поле, но подаването му към Шпорар беше прекъснато. Малко след това Бенямин Шешко стреля от повече от 25 метра и донесе първият точен удар в срещата, но не и особени трудности за Диого Коща. 

В продължението на първата част Португалия като по чудо не поведе в резултата. Леао проби по лявото крило и от аутлинията прати топката на границата на наказателното поле. Там Жоао Палиня стреля без подготовка и прати топката на сантиметри от страничната греда. 

Португалия започна много силно второто полувреме и само две минути след подновяването на играта Кансело проби остро в наказателното поле, но подаването му към Роналдо беше пресечено. Все пак топката попадна на левия крак на Бернардо Силва, който обаче не успя да отправи точен удар. 

Малко след това след нов пробив на Кансело се стигна до страхотно разбъркване в наказателното поле на Словения. Витиня опита удар от средно разстояние, но топката се отклони в тялото на защитник. 

В 61-та минута словенците дочакаха своя шанс на контраатака, при която Шешко надбяга с лекота Пепе. Нападатерлят все пак бе изкаран леко от баланс от опитния защитник и отправи много неточен удар. 

Последва привидно спокойствие на терена. Португалците все пак повече опитваха да реализират, докато словенците изчакваха на контраатаки. В 89-та минута Роналдо пропусна най-доброто положение за тима си в срещата. Кристиано беше изведен сам срещу Облак и стреля с левия си крак по диагонала, но право в ръцете на опитния вратар. 

Въпреки натискът на Португалия до края на редовното време, до гол не се стигна. 

В продълженията първият голям шанс имаха словенците, който в 95-та минута чрез резервата Вербич изправиха косите на феновете на португалците. Халфът стреля от границата на наказателното поле, получи се и рикошет и Коща само изгледа как топката мина близо до гредата. 

В 103-та минута Диого Жота пое нещата в своите ръце…или по-скоро крака. Нападателят се разходи между четирима защитници на Португалия и в крайна сметка падна в наказателното поле. Главният рефер беше категоричен - дузпа за Португалия. 

Зад топката застана Кристиано Роналдо, който обаче пропусна. Нападателят би в левия ъгъл на Ян Облак, но вратарят на Словения успя да избие. 

В почивката между двете продължения Кристиано бе облян в сълзи. Съотборниците му опитаха да го успокоят, но и нямаше време за повече драми, тъй като играта трябваше да бъде продължена. 

В 115-та минута ужасяваща грешка на Пепе можеше да коства елиминирането на Португалия. 41-годишният защитник се подхлъзна около централната линия и на практика остави Бенямин Шешко сам срещу Диого Коща. Нападателят имаше много време и опции, за да преодолее вратаря на португалците, но и Коща направи страхотно спасяване.

Португалия - Словения 0:0 (3:0)

ПРИ ДУЗПИТЕ: 

0:0 Йосип Иличич пропуска - Диого Коща спаси 

1:0 Кристиано Роналдо бележи 

1:0 Диого Коща спасява нова дузпа - на Юре Балковец

2:0 Бруно Фернандеш бележи

2:0 Коща спаси и дузпата на Бенямин Вербич!

3:0 Бернардо Силва бележи и праща Португалия на четвъртфинал!

Португалия: Коща, Кансело (117 - Семедо), Диаш, Пепе (117 - Невеш), Мендеш, Палиня (65 - Жота), Витиня, Фернандеш, Бернардо, Леао (76 - Консейсао), Роналдо

Словения: Облак, Карничник, Дъркушич, Бийол, Балковец, Стоянович (86 - Вербич), Гнезда Черин, Елшник (105- Иличич), Млакар (74 - Станкович), Шпорар (74 - Целар), Шешко