Един от големите фаворити на Евро 2024 – Португалия, се класира за 1/8-финалите, след като победи с 3:0 Турция и кръг преди края Кристиано Роналдо и компания са недостижими на върха в група "F".

Срещата на стадион "Сигнал Идуна Парк" мина изцяло под диктовката на иберийците, които решиха крайния й изход още през първото полувреме. Тогава Бернардо Силва се разписа, а Самет Акайдън си вкара нелеп автогол, какъвто рядко се вижда, особено на подобни форуми.

След почивката Кристиано Роналдо беше сам срещу вратаря, но показа, че е истински капитан и лидер и вместо да завърши атаката, подаде към намиращия се на празна врата Бруно Фернандеш, който не сбърка за крайното 3:0.

Така Португалия има пълен актив от 6 точки, Турция остава с 3 пункта. С по точка са Чехия и Грузия, като в последния кръг на 26 юни "Мореплавателите" излизат срещу Хвича Кварацхелия и компания, а хорат на Винченцо Монтела играят с чехите.


През първото полувреме на стадион "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд, Кристиано Роналдо и компания имаха превес и заслужено стигнаха до комфортна преднина, въпреки че не показаха топ футбол.

В началото срещата започна двуостро и след опасни влизания към двете врати, се стигна до 22-ата минута, когато резултатът беше открит. Нуно Мендеш центрира по земя от фланга и Роналдо остана зад топката. Дебнещият зад него Бернардо Силва обаче засече от движение и изведе Португалия напред – 1:0!

После Бруно Фернандеш на два пъти имаше шанс да се разпише, но не се възползва пред открилите му се възможности. В 29-ата минута иберийците удвоиха преднината си, буквално от нищото.

Неточен пас на Жоао Кансело провали атаката на "Мореплавателите" и Самет Акайдън върна спокойно към вратаря. Алтай Байъндър обаче беше излязъл напред и пасът от неговия съотборник премина голлинията – наистина нелеп автогол, какъвто се вижда много рядко, особено на най-високо ниво!

Турция можеше бързо да се върне в мача, след като солова акция на Керемс Актюроглу завърши с удар към долния ляв ъгъл, но Диого Коща изби с крак. До края на полувремето хубави изстрели на Роналдо и Фернандеш не попаднаха в целта, а шут по земя на Оркун Кьокчу не затрудни Коща.

След почивката мачът беше далеч по-спокоен, но в 56-ата минута Португалия окончателно сложи точка на спора. Роналдо беше изведен сам срещу вратаря и вместо да завършва, с минимален шанс да изпусне, подаде към намиращия се на празна врата Бруно Фернандеш, който нямаше как да сбърка – 3:0! С тази асистенция Кристиано показа, че отборният успех е пред рекордите му и доказа, че е истински капитан.

След това Педро Нето и Бруно имаха нелоши шансове за голове, но не се разписаха. До края мачът буквално се доиграваше, не стана нищо кой знае колко интересно и Португалия спечели категорично и напълно заслужено.

Турция - Португалия 0:3

Голмайстори: 0:1 Б. Силва (22), 0:2 Акайдън (29-авт), 0:3 Б. Фернандеш (56)

Турция: Байъндър, Челик, Акайдън (76-Демирал), Бардакджъ, Кадиоолу (46-Язъджъ), Айхан (58-Юксек), Чалханоолу, Акгюн (70-Гюлер), Кьокчу, Актюроглу (58-Йълдъз), Йълмаз
Селекционер: Винченцо Монтела

Португалия: Коща, Кансело (68-Семедо), Диаш, Пепе (82-Силва), Далот, Бруно Фернандеш, Палиня (46-Невеш), Витиня (88-Жоао Невеш), Бернардо Силва, Леао (46-Нето), Роналдо
Селекционер: Роберто Мартинес

Дортмунд, ст.: "Сигнал Идуна Парк"
Съдия: Феликс Цвайер
Жълти картони: Бардакджъ, Акайдън, Челик (Турция); Леао, Палиня (Португалия)