Португалия започна с измъчена победа с 2:1 над Чехия на Европейското първенство по футбол. Селекцията на Роберто Мартинес не убеди особено с представянето си, въпреки че имаше сериозно териториално превъзходство над противника. 

Лукаш Провод шокира португалците в 62-та минута, а седем по-късно Робин Хранач си вкара автогол и изравни резултата. Мачът вървеше към равенство, когато в 86-та минута гол на Диого Жота беше отменен заради засада на Кристиано Роналдо. В 90-та минута обаче резервата Франсиско Консейсао донесе успеха на тима си с първия си гол за Португалия. 

Така Португалия потегли с победа в Група F, a в следващия си мач в събота ще се изправи срещу Турция. В същия ден Чехия ще опита да спечели първи точки срещу дебютанта на турнира Грузия. 

Още преди да започне мачът в Лайпциг станахме свидетели на два рекорда. Кристиано Роналдо стана играчът, с най-много участия на европейски първенства - 6. А друг от лидерите на Португалия Пепе се превърна в най-възрастният футболист, записал участие на еврофинали - 41 години и 113 дни.

Може да проследите мача по минути ТУК

Срещата изненадващо започна равностойно, като в началните минути дори чехите поглеждаха по-смело към противниковата врата. След това обаче португалците поеха тотално контрола върху топката и на практика водеха играта пред наказателното поле на противника. 

В 8-та минута Роналдо стреля неточно с глава, а малко след това опасен пробив на Леао и остро центриране по земята не намери негов съотборник. 

Португалците пробваха и с далечни удари да разбият чешката защита, като Нуно Мендеш, Рубен Диаш и Бруно Фернандеш опитаха късмета си, но без успех. 

В 26-та минута Фернандеш опита подаване към Леао при една бърза контраатака, но нападателят на Милан се размина са малко от това да засече топката. В 32-та минута Бруно изведе зад защитата на чехите Роналдо, но останал сам срещу Станек нападателят на Португалия не успя да го преодолее. В ситуацията имаше и засада. 

До края иберийците атакуваха, чехите се защитаваха, но гол така и не падна. Така за първи път на Евро 2024 на полувремето на някой от мачовете нямапше попадения. 

Португалия започна силно и второто полувреме. “Мореплавателите” обсадиха наказателното поле и с центрирания от двете крила опитваха да търсят Роналдо. Чехите пък сякаш точно това искаха и се справяха добре, въпреки че имаше и някои критични моменти. 

Така се стигна до 62-та минута, когато от нищото Чехия поведе в резултата. След центриране и разбъркване в наказателното поле на Португалия топката попадна у Цоуфал, който я продължи към Лукаш Провод. Халфът на Славия Прага я завъртя по изящен начин в обратния ъгъл с удар от 20-тина метра и даде аванс за Чехия. 

Португалия натисна сериозно и с голяма доза късмет сравнително бързо изравни резултата. В 69-та минута след центриране в наказателното поле Нуно Мендеш свали топката с глава към Станек, който изби топката право в тялото на Робин Хранач, а оттам тя влезе в мрежата - 1:1. 

Последваха още минути на натиск на “мореплавателите”, чехите пък чакаха своята възможност за контраатаки. В 81-та минута след бързо изпълнение на странично хвърляне Шевчик имаше възможност да стреля в наказателното поле, но топката беше блокирана. След това Цоувал стреля от границата на наказателното поле, но покрай вратата. 

В 86-та минута изглеждаше, че Португалия вкарва втори гол и ще спечели мача. След поредното центриране в наказателното поле на чехите Кристиано Роналдо засече топката с глава и я прати в страничната греда. След това Диого Жота я довкара в мрежата и направи 2:1. Миг по-късно обаче стана ясно, че по време на центрирането Кристиано е бил в положение на засада.

Все пак в 90-та минута Португалия най-накрая поведе в резултата. Педро Нето проби по лявото крило и центрира остро. Защитата на Чехия не се справи добре със ситуацията и друга резерва Франсиско Консейсао реализира на метър от вратата - 2:1 за Португалия и първа победа на Евро 2024. 

Португалия - Чехия 2:1

0:1 Лукаш Провод 62'

1:1 Робин Хранач 69'-автогол 

2:0 Франсиско Консейсао 90'

Португалия: Коща, Далот (63 - Инасио), Пепе, Диаш, Кансело (90 - Семедо), Бернардо, Фернандеш, Витиня (90 - Консейсао), Мендеш (90 - Нето), Леао (63 - Жота), Роналдо 

Чехия: Станек, Холеш (90 - Хори), Хранач, Крейчи, Цоуфал, Шулц (79 - Шевчик), Соучек, Провод (79 - Барак), Дудера, Кухта (60 - Лингър), Шик (60 - Хитил)