Белгийската футболна асоциация се извини за скандално видео, публикувано в официалните социални мрежи на червените дяволи. На въпросното клипче халфът Амаду Онана се зарича, че ще срита капитана на Франция Килиан Мбапе, когато двете страни се срещнат на осминафиналите на Евро 2024 в Дюселдорф (днес от 19:00 часа).

След като белгийците осъзнаха, че са засегнали петлите, видеото веднага бе свалено. В него участие взима брюкселският комик Пабло Андрес, който директно пита: „Кой ще срита Мбапе в пищяла?”, а след това се появява играчът на Евертън и отговаря: „Амаду Онана”.

Стефан ван Лоок, който е говорител на белгийската футболната централа, побърза да се извини за случката: „Видеото трябваше да бъде хумористично, но така или иначе вече е махнато. Бихме искали да се извиним на всеки, който може да се е обидил от него. С това приключваме въпроса”, каза той.

„Работили сме няколко пъти с комика Пабло Андрес. Неговите клипчета винаги са били в хумористичен дух. Този път не се получи така. Затова премахнахме видеото”, обясни още говорителят, след като съседните държави се хванаха за гушите.

Във Франция също не пропуснаха да се заядат със своите съседи преди осминафинала. Бившият ръгбист Ерик Блан, който участва в предаването „Екип Соар“, засипа с обиди предстоящия съперник на петлите: „В момента белгийците са като употребявана кола. Трябва да опазим шофьора на таксито – Де Бройне, останалото е пустиня. Не съм очарован от играта на Франция, но въпреки това разликата между отборите е като деня и нощта. Съжалявам да го кажа, но белгийците са едно нищо. Наистина ли искате да ми кажете, че те са способни да се вдигнат след всичките тези проблеми, които ги споходиха?”, атакува Блан.

Кристоф Дюгари, който е световен шампион със сините от 1998 г., също смята победата на Франция за сигурна: „Честно казано, бедните белгийците ми се струват напълно несериозни. Жалко за тях. Ако някой ми обясни как играят, ще му бъда благодарен. Не виждам защо да се страхуваме. В случай че не успеем да победим подобен съперник, значи няма никакъв смисъл да участваме на европейското първенство“.

По-умерено е изказването на друг анализатор на RMC – Жером Ротен, който предупреди червените дяволи да не бъдат подценявани: „Да, въпреки всичко трябва да се притесняваме от тях, но страхът не пречи да бъдеш амбициозен. Индивидуално Белгия има играчи, които се подвизават в невероятни отбори. Докю и Де Бройне от Ман Сити, Тросар направи силен сезон в Арсенал… Плюс Онана и Тилеманс, които също са свикнали с бесния ритъм на английската Висша лига. Ако погледнем представянето им в последната година, те определено са показали повече качества от сините”, твърди цитираният от Тема спорт Ротен (бивш халф на Монако и ПСЖ).

Сблъсъкът между два отбора, намиращи се в Топ 3 на актуалната световна ранглиста на ФИФА, автоматично превръща Франция – Белгия в най-звездния осминафинал от програмата на Евро 2024. Макар и поразклатено, самочувствието на червените дяволи идва от факта, че те са загубили само един от последните си 18 мача (при 11 победи и 6 равенства), а в 12 от въпросните двубои дори са запазили суха мрежа. Погледите в Дюселдорф отново ще бъдат насочени към големите фигури, от които се очаква да дърпат отборите си напред. Сред тях е Ромелу Лукаку, който е отбелязал 11 гола на европейски и световни първенства (25 мача), но все още не е открил головата си сметка на турнира в Германия. Събуждане се очаква и от Антоан Гризман, който не се представи на очакваното ниво в групата. Но статистиката показва, че 5 от неговите 7 гола на ЕП са отбелязани именно в елиминационната фаза.

Снимка: БГНЕС