Белгия се класира за осминафиналите на Евро 2024, но сериозно разочарова с представянето си по време на равенството 0:0 срещу Украйна в сряда вечерта. На Червените дяволи им липсва острота в атака, а неспособността на Лукаку да вкара гол беше особено очевидна, като нападателят не успя да се възползва от множество възможности.

Въпреки това стремежът на Лукаку да отбележи гол на Евро 2024 бе помрачен от поредица от злощастни събития. В първия мач от групата на Белгия срещу Словакия имаше два отменени гола на нападатгеля. Първият за засада, а вторият - за игра с ръка на Опенда.

Неволите му продължиха и във втория мач от групата на Белгия срещу Румъния. Лукаку отново намери мрежата, празнувайки това, което смяташе за легитимен гол. Прегледът на VAR обаче установи, че той е бил в засада и то много минимална. Това беше третият път в турнира, в който негов гол беше отменен от VAR.

Борбата на Лукаку не е само с късмета, а е подкрепена от сурова статистика. Понастоящем той държи незавидния рекорд с най-много пропуснати големи шансове (6) и най-много точни удари (7) без отбелязан гол. Нападателят води и по общ брой удари към вратата на това първенство (10). Освен това трите му отменени гола подчертават тънките граници, които работят срещу него в този турнир. Тези статистически данни подчертават разочарованието и предизвикателствата, пред които е изправен Лукаку в опитите си да допринесе за головете на Белгия.

В понеделник Белгия ще се изправи срещу сериозен съперник във Франция, за да продължи към четвъртфиналите. Мачът срещу Франция ще бъде сериозен тест за Белгия, особено за Лукаку, който ще бъде нетърпелив да прекъсне головата си суша.