След последния съдийски сигнал Килиан Мбапе се насочи право към скамейката и взе глътка вода. Той сви рамене, докато съзерцаваше небесата. Франция току-що бе изхвърлена от Евро 2024 от Испания, губейки с 1:2 полуфинала. Това беше идеалният момент да се каже истината.

„Турнирът беше провал за нас. Исках да бъда европейски шампион, но все още не съм. Не може да се усложнява твърде много футболът. Или си добър, или не си. Не се справих на ниво и затова се прибираме вкъщи – това е, толкова е просто“, каза Мбапе след мача.

Когато двубоят с Испания започна, капитанът на петлите беше без маска за първи път, откакто счупи носа си в началото на състезанието. Новата звезда на Реал Мадрид направи няколко спринта по лявото крило и изглеждаше в настроение. Той активира специалните си суперсили и даде перфектно центриране на Коло Муани, който откри. Това беше първият гол на Франция от игра на Евро 2024. И все пак всичко много бързо се разпадна, защото този отбор на Дидие Дешан беше превъзхождан по всички критерии от своя опонент. Испания бързо обърна, а след това нямаше френско възраждане – край, довиждане и до скоро.

Европейска титла е единственото отличие, което липсва на Мбапе от престоя му в националния отбор. Той не криеше амбициите си преди началото на турнира: „Имам нагласа за отмъщение. Като играч все още имам какво да докажа на европейските първенства“. Но в първото си голямо състезание като капитан на петлите той въобще не оправда репутацията си.

Погледнато назад, това може би е историята на един предизвестен провал. Подготовката за турнира бе трудна за 25-годишния нападател. Той изигра изключително малко минути за ПСЖ към края на сезона, след като беше ясно, че ще премине в Реал Мадрид. Треньорът на парижани Луис Енрике каза още през март: „Трябва да свикнем да играем без него“. Освен това Мбапе имаше проблеми с травми и призна, че контролите преди Евро 2024 са били ценни, за да му помогнат да възвърне формата си.

Освен това се случиха и доста други неща извън терена. Точно преди да се присъедини към лагера на Франция, Килиан заяви, че е „свободен“, и подписа за 5 години с Реал, слагайки край на една проточила се трансферна сага. Напрежението обаче остана, тъй като ПСЖ не беше платил заплатата му за последните 2 месеца в клуба.

Политическото напрежение в страната също привлече вниманието му. В навечерието на първия двубой срещу Франция Мбапе сподели: „Намираме се в решаващ момент от историята на нашата държава. Европейското първенство е много важно за нашите кариери, но ние преди всичко сме граждани и не трябва да бъдем изолирани от света около нас, още по-малко, когато става въпрос за Франция“.

Външният шум със сигурност повлия негативно на Мбапе, а след това дойде футболът. Още в първата среща Килиан разби носа си от рамото на защитника на Австрия Кевин Дансо. Спекулациите веднага започнаха. Ще има ли операция? Кога ще се върне? Ще играе ли на европейското? Залят от информации и уговорки, 25-годишният нападател трябваше да се справи с последвалите синини и подуване около носа си с неудобството да носи маска. Той ненавиждаше това – ограничаваше зрението му, а пот пареше очите му. Килиан непрекъснато сменяше маски в безпомощен опит да намери някоя по-удобна. „Всеки път нещо не е наред“, оплакваше се звездата.

Когато се завърна за третата среща от груповата фаза срещу Полша, Мбапе изглеждаше като истински капитан. Той отправи пет от осемте удара на Франция и играеше доста раздвижено. Вкара категорично дузпа и осигури известно облекчение. Турнирът обаче продължи и никой друг не се нае да поеме тежестта на головете.

Фазата на директните елиминации беше обявена за нов старт за този невпечатляващ отбор, но Мбапе заедно със своите съотборници така и не намериха играта си срещу Белгия на 1/8-финалите. На моменти капитанът показа своя блясък, но всичко това беше подкопано от своенравните му изстрели.

Нападателят беше откровен за това, че не се чувства добре и не се сдържа да посочи влиянието на отсъствието на Пол Погба върху играта му: „Не мисля, че съм си върнал краката. Нямам добра физическа подготовка, не мога да бъда достатъчно експлозивен. С Погба беше много различно. С него просто трябва да бягаш и да се обадиш и знаеш, че топката ще дойде в краката ми“.

След четвъртфинала срещу Португалия Килиан символично пое палката от Роналдо на световната сцена, но представянето му беше трагично. Имаше необичайно много неточни пасове и огромно неразбирателство със съотборниците му. Истинска бъркотия. В средата на продълженията Мбапе каза на Дешан, че не може да продължи, и беше заменен, преди съотборниците му да спечелят изпълнението на дузпи.

Най-трудният съперник тепърва предстоеше. Испания предостави ново ниво на заплаха. „Физически, дори и да не бъде на сто процента, Килиан ще бъде на терена. Убеден съм, че ще даде повече от сто процента от себе си“, заяви Дешан преди срещата. И в началото на сблъсъка Мбапе, който не носеше маската си, защото му беше писнало от нея, изглеждаше като себе си. Имаше желание и беше агресивен. Но това беше всичко. Испания бързо обърна, а след това Килиан отново се върна към посредствеността и така това, което всички очакваха да се случи още преди турнира, бе факт – Франция напусна Евро 2024 преди решаващия сблъсък за трофея.

Материал на "Атлетик", превод на "Тема спорт"