Представянето на Уилям Салиба на Евро 2024 е един от лъчите надежда за Франция. 23-годишният играч от същото парижко предградие като Килиан Мбапе се наложи в центъра на синята защита точно преди първенството.

От началото на Евро 2024 националният отбор продължава да има всичките проблеми на света да вкара топката във вратата. За да удължат приключението си, сините трябваше да поправят този пропуск на осминафиналите срещу Белгия. Успехът обаче дойде след автогол, който е втори в полза на Франция, другото попадение пък вкара Килиан Мбапе от дузпа. Но за да са сините все още в състезанието, то е благодарение на ефективната си защита, в основата на която е Уилям Салиба. Когото никой, или почти никой не е очаквал да бъде в титулярния състав само преди месец.

В началото на подготовката за европейското първенство в Клерфонтен, западно от Париж, на 29 май, ключовата двойка Дайо Юпамекано и Ибрахима Конате имаше цялата власт. И двамата играчи впечатлиха на Мондиал 2022 в Катар и изглеждаха готови да направят дългосрочно име при сините. И ако някой от тях получеше по-сериозна контузия, то Бенжамен Павар изглеждаше естествен заместник въз основа на своя международен опит и отличния си сезон в Интер като централен защитник.

След като Салиба стартира на Евро 2024 до Юпамекано, Уилям прекрати всякакви дискусии. Внезапно повишение, което 23-годишният играч призна, че го е изненадало.

„Не го очаквах. Но когато си повикан за европейско първенство, трябва да си готов да помогнеш на отбора“, заяви Салиба в базата в Падерборн. Няколко секунди по-късно той посочи Конате и Юпамекано като „оригиналните титуляри“ в защитната линия. Сякаш още не беше схванал напълно новото си положение.

„Много уважавам Уилям. Качествата му са безспорни и той го доказва. Освен това той не е човек, който ще прецака по някакъв начин съотборник. От друга страна, ако разчиташ на него, Салиба може да бъде огромен“, хвали го Клод Пюел, един от първите му треньори в Сент Етиен.

В началото ходът на Дешан за промяна в центъра на защитата може да е изглеждал изненадващ и дори твърде рискован. До момента обаче футболистът на Арсенал е твърда гаранция, че подстъпите към вратата на Менян са заключени.

Денис МЕНЕТРИЕ, „Монд“, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС