Още един автогол класира Франция на четвъртфинал на Евро 2024. Петлите надвиха 1:0 Белгия на осминафиналите и чакат съперника си измежду Португалия и Словения. Автогол на ветерана Ян Вертонген в 85-ата минута донесе успеха на Мбапе и компания. Франция продължава да няма гол от игра на първенството в Германия. В четирите мача за хората на Дешан имаше едно попадение от дузпа (Мбапе) и два автогола (срещу Австрия и сега срещу Белгия).

В може би последния си мач за Белгия, 37-годишния Вертонген, който има 157 мача за Червените дяволи, отклони топката отправена от Коло Муани в собствената си игра. Това е деветият автогол на Евро 2024 до тук (само на един от рекорда – 10 от Евро 2020). За сравнение на последните 2 европейски първенства има общо 19 автогола, а на всички останали преди това имаше общо 17.

Треньорите на Франция и Белгия направиха по две промени в съставите си след последните мачове в групите. Антоан Гризман се завърна в тима, след като бе резерва срещу Полша.

Първото полувреме премина с превес откъм удари за Франция, но много малко точност. Имаше само един точен удар дело на Гризман със слабо изпълнение от дистанция. Тюрам пък пропиля две отлични възможности с удари с глава.

След почивката нещата не се промениха чак толкова много. Петлите продължиха да стрелят нахалос. Шутове на Мбапе, Гризман, Тюрам, Салиба отидоха неточно. Имаше и две ключови спасявания на Майк Менян. Първо Караско бе блокиран от Тео Ернандес, последва шут по диагонала на Лукаку отразен от Менян и след това удар на Де Бройне.

Изглеждаше, че мача ще отиде към продължения, когато в 85-ата минута Коло Муани получи топката в наказателното, обърна се и удари топката. Вертонген се пресегна и отклони с коляно в близкия ъгъл – автогол, който праща Франция сред най-добрите осем.

Това е петият автогол, от който Франция се облагодетелства на европейски финали – повече от всеки друг отбор в историята.

Това е пети път от пет сблъсъка на големи първенства, в които Франция побеждава Белгия. Два пъти на европейски финали и три пъти на световни първенства.