Франция се измъкна от „Сигнал Идуна парк” в Дортмунд и груповата фаза на Евро 2024 без нито един отбелязан гол от игра. Резултатите на сините в първия кръг на първенството нямаше как да зарадват привържениците, които следят под лупа представянето на тима.

Когато прозвуча последният сигнал срещу Полша (1:1), погледът на играчите издаваше, че самите те се чудят как са позволили този мач да им се изплъзне от ръцете.

„Не видяхме нито един гол… за 270 минути”, критикува един от феновете с фланелка на Камавинга на гърба. Около стадиона се чуваха и сходни мнения, например това на друг привърженик: „Е, разбирам Дешан, когато казва, че му се плаща, за да печели. Той е прав и аз съм готов да вървим напред дори с лоша игра, но след такъв мач… Платил си много пари да хванеш самолета, да дойдеш и да влезеш на стадиона, но накрая излизаш ядосан и дори се срамуваш”.

Вечният спор около представянето на френския национален отбор отново излиза на преден план…

Въпросът бе зададен и на Дидие Дешан в навечерието на последния мач от груповата фаза: „Мисля, че всеки може да превключи канала на телевизора, ако не му харесва това, което вижда”, препоръча селекционерът. „Ах, това е сигурно. Ако си бях вкъщи, със сигурност щях да загася мача. Имах чувството, че гледам хандбал. Световният вицешампион предлага такава игра… И завършва зад Австрия”, ядосва се друг фен.

„След три мача все още не знаем какво е лицето на този отбор и какво да мислим за него. Липсва ни нападател, но проблемът е, че когато Жиру влезе, също допринася с малко. Имайки предвид картината, която се отваря в елиминациите, това не е особено успокояващо”, коментира привърженик на име Жереми.

„Мисля, че Дидие Дешан също е отговорен за апатичната игра. С Баркола, Тео Ернандес и Мбапе имаме трима играчи в една и съща зона. Но и не съм убеден от Килиан като №9”, недоволства фенът Готие, който също се е жертвал да вика за сините на живо в Германия.

И докато френският народ е притеснен, селекционерът поне на думи се прави, че не му пука. И дори изглежда спокоен въпреки изпуснатото първо място в групата. „Не, не съм разочарован, честно казано. Направихме това, което трябваше. Трябва да ви говори нещо фактът, че техният вратар е избран за Играч на мача. А и не забравяйте, че бяхме в много трудна група. Целта е постигната. От осминафиналите нататък започва напълно нов турнир”, отчете Дешан, надявайки се неговият отбор най-накрая да се превърне отново в добре познатата военна машина от предишните турнири.

SO FOOT, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС