Франция срещу Нидерландия е едно от бижутата в груповата фаза на Евро 2024. Петлите и лалетата ще мерят сили в Лайпциг, като хората на Дидие Дешан ще търсят начало с 2 поредни победи за четвърти път в историята си на европейски първенства. Статистиците припомниха, че във всеки от предишните три случая, в които сините са стартирали с два успеха, са успявали да стигнат до финала – през 1984 г., 2000 г. и 2016 г.

Преди 40 години поколението на Платини е безмилостно на собствен терен – 1:0 над Дания, 5:0 над Белгия и 3:2 от Югославия са последвани от 3:2 над Португалия с продължения и 2:0 над Испания във финала.

На Евро 2000 петлите също си опичат рано работата с 3:0 над Дания и 2:1 над Чехия, за да извървят целия път до трофея в Ротердам (2:1 над Италия със златен гол на Трезеге).

На третото европейско, на което Франция се добра до финала – 2016-а, отново началото бе с две поредни победи над Румъния (2:1) и Албания (2:0), но сега съперникът, срещу който се изправят хората на Дидие Дешан, изглежда много по-труден – Нидерландия, пише Тема спорт. Лошите спомени на лалетата от петлите датират още от квалификациите за Мондиал 1982, когато Франция побеждава с 2:0 (един от головете е на Платини) и по този начин изхвърля оранжевите от участие на турнира в Испания. Така лалетата преживяват шока да пропуснат най-престижния форум на планетата, след като през 70-те са играли два финала (макар и загубени от ФРГ и Аржентина).

В същото време обаче именно Нидерландия е един от най-пресните примери, че представянето в груповата фаза в много случаи не гарантира успехи в елиминационната. На предишното Евро 2020, което се проведе с година закъснение през 2021 г., тимът на Франк де Бур спечели всичките си мачове в групата – Украйна (3:2), Австрия (2:0) и Северна Македония (3:2), но след това отпадна доста безславно от Чехия още на осминафиналите (0:2).

Предстоящият двубой с Франция ще се играе на стадиона в Лайпциг, който в исторически план е носил късмет на Нидерландия. На Мондиал 2006 лалетата спечелиха тук един от мачовете си в груповата фаза – 1:0 над Сърбия и Черна гора с попадение на Робен, но след това отпаднаха още на осминафиналите (от Португалия).

Франция също има мач в Лайпциг на Мондиал 2006, но тук спомените не са чак толкова добри – равенство 1:1 с Южна Корея, въпреки че по-късно на същия турнир хората на Реймон Доменек играха финал.

Снимка: БГНЕС