Треньорът на ЦСКА Томислав Стипич говори пред Дарик радио преди предстоящия финал на Европейското първенство. На „Олимпиащадион“ в Берлин един срещу друг се изправят Испания и Англия от 22:00 часа българско време и според него „трите лъва“ ще победят с 2:1. Стипич сподели, че не вижда причина българският национал отбор да е на същото ниво като отпреди 30-40, като поясни, че му трябват още 3-4 месеца, за да събере по-детайлни наблюдения.

„На последното Световно в Катар аз анализирах почти всички мачове в националния телевизионен ефир на Хърватия. Сега трябваше да се фокусирам върху ежедневната си работа в ЦСКА, където съм се посветил изцяло с моето сърце и съзнание. Но от разстояние все пак гледах и анализирах двубоите на това Европейско в Германия. Първо, искам да кажа, че се чувствам горд да бъда част от Германия, защото именно в тази държава израснах. Сега Германия даде на всички фенове усещане сякаш са у дома си. Много различни националности подкрепят своите отбори, празнуват и всичко се случва с възможно най-голямото усещане за свобода и мир. Големи комплименти за Германия. А за футбола генерално с всяка година се увеличават натискът и парите. Хората, които ръководят спортно-техническата част, поемат по-малко рискове. Но с по-малко рискове има и по-малко голове. Може да видите, че доста мачове бяха решени след продължения или дузпи. Накрая всичко опира до резултата. Отборът, който стане европейски шампион, ще празнува – независимо дали и след продължения или дузпи. Футболът в момента вероятно не е най-добрият начин за забавление на хората, които са пред телевизорите. Защото по време на един двубой се събират общо около едно, два или максимум три положения за хайлайтите, на които да кажеш уау, уау. Мисля си, че футболът ще загуби този вид подкрепа от страна на феновете, защото той не се интересува от хората, които се влюбват в него и го играят от деца“.

– Какви тенденции можете да отличете за футбола на база видяното в двубоите на Европейското?

„От една страна, аз не съм част от националните отбори – аз съм просто треньор. Според мен наставниците на националните тимове не са просто треньори – те са по-скоро като дипломатически мениджъри. Аз нямам такъв опит като национален селекционер, така че не мога да ви предоставя вътрешна информация как хората се справят с този вид натиск. Трябва да побеждаваш, но времето ти е много ограничено. Не е като в клубовете – не можеш да подготвяш отбора си в продължение на дни или седмици. Изключително сложна и различна е задачата на националните селекционери и те трябва да поддържат всичко на високо ниво. Относно тенденциите, които забелязах на това европейско – има много отбори, които се фокусират върху защитата. Ако не допуснеш гол, оставаш в мача. Но този начин на мислене не е достатъчен, за да можеш после да създадеш нови глобални футболни тенденции, да въздействаш на другите. Аз съм малко по-различен треньор. Наясно съм, че нашето време и издръжливост във футбола е ограничено. Аз обичам да предоставям качество на хората, които ни следват. Не съм съгласен с доста от идеите, които видях на Европейското първенство. Но пък подкрепям футболния стил на Германия. Да, Бундестимът загуби от Испания, но опита да атакува през цялото време, да позиционира много футболисти в завършващата фаза. Германците се защитаваха с качество, а не с брой футболисти. Това е нещо модерно, нещо ново. Испания е другият тим, който също предпочита късите подавания с пълен контрол, те пресират високо и отнемат топката. Създава се впечатлението, че Испания през цялото време атакува. Не можеш да страдаш 90 минути, защото испанците те поставят под много голямо напрежение. Смятам, че играта на тези два отбора – Германия и Испания, ще окаже най-голямо въздействие върху света на футбола“.

– Логичен ли Ви изглежда този финал на Европейското, а именно Испания срещу Англия?

„Когато започнах работа като треньор, осъзнах след няколко дни, че понякога във футбола логичните неща не са добре дошли. Не може да се твърди кой е логично да победи на финала – Испания или Англия. Във финалите не е достатъчно да участваш. Финалите са нещо специално. Не мога да Ви кажа сега кой ще спечели този мач. Крайният изход е напълно отворен, шансовете са 50/50. Зависи от психологическия аспект, от кондиционната форма, от това кой отбор ще направи по-малко грешки. Аз съм изненадан от това колко много от качествата на Англия и като отбор, и като индивидуални футболисти са сложени под масата. Англичаните не показват дори 50% от своите качества в атака. Изумителен е начинът, по който крият възможностите си. Не показват на какво са способни, а продължават напред и сега са на финала. Ако англичаните са отворени и покажат пълния си потенциал, те могат да станат европейски шампиони. За испанците пък си мисля, че загубиха много енергия, защото през цялото време се опитват да взимат решения, да атакуват и да бъдат постоянно подвижни. Зависи от енергията. Според мен наистина финалът Испания – Англия е 50/50, но няма да се изненадам, ако англичаните триумфират“.

– Колко далеч Ви се струва нивото на българския футбол от начина, по който играят отборите на Евро 2024?

„За да ви дам сериозен отговор, вероятно трябва да се видим отново след 3-4 месеца, след като видя още от България, първенството и националния Ви отбор. Още сега обаче мога да Ви кажа едно нещо – генерално българските футболисти, с които и ЦСКА, и нашите опоненти разполагат, ми напомнят на играчи от Хърватия. Ние всички сме на Балканите. Футболистите обичат топката, харесват дрибъла, залъгващите движения и въобще предпочитат атрактивната игра. Смятам, че българските играчи са много талантливи. Не виждам нито една причина защо България да не може да бъде на същото ниво като отпреди 30-40 години – талантите са тук, просто трябва да се има вяра на техните качества и да се развиват правилно“.

– Гледали ли сте мачове на българския национален отбор напоследък? Ние се съпоставяме с други по-малки държави, които се класираха на това европейско и сътвориха сензации. Чудим се защо при нас нещата не се получават.

„Преди началото на Европейското гледах една контрола на България – срещу Румъния, тъй като двама футболисти на ЦСКА взеха участие в двубоя – Иван Турицов и Християн Петров. Този мач завърши с равенство, а след това Румъния изненадващо би Украйна на Европейското с 3:0. През цялото време става въпрос за детайли. Във футбола хората обичат да драматизират някои ситуации, а аз се старая да бъда реалист и да намеря причините за хубавите и лошите неща. Националният отбор на Румъния изглежда да е в добри ръце и те трябва да продължават в същия дух“.

– Кой беше вашият фаворит от началото на първенството на първенството и какво се случи с него?

„Винаги съм имал два любима отбора. Аз съм роден в Хърватия, но съм израснал в Германия. Сърцето ми е хърватско и винаги подкрепям тази малка страна, която се отличава с голяма солидарност, желание и добри футболисти. На първо място винаги е Хърватия, а на второ място пък е вторият ми дом – Германия. Хърватите отпаднаха още в груповата фаза поради проблеми с тяхното ниво на издръжливост – с Модрич, Перишич и много футболисти, чиито златни години са в историята. Германия пък отпадна на четвъртфинал от Испания с гол в последните минути. Това попадение в продълженията беше малко неочаквано. Хърватия и Германия бяха моите два фаворита и затова съм малко тъжен, защото очаквах един от тях на финала“.

– Действително беше изненадващо как Хърватия не успя да достигне елиминационната фаза. Каква беше реакциите на хърватските фенове и медии? Смятате ли, че е основателно в такива случаи журналистите да бъдат критични?

„Във всички държави медиите са като оръжие – те могат да те изстрелят в космоса от хвалби, но могат и да бъдат истерични след няколко загуби. Това е обаче е работата на футболните хора и те трябва да са наясно с това. Хърватските медии бяха много критични, защото очаквахме повече. Това първенство в Германия беше като наш домакински шампионат, тъй като имаше хиляди хърватски фенове във всички градове. Но от друга страна, медиите в Хърватия бяха и благодарни, защото в последните 6 години, от 2018-та досега – нашият национален тим завоюва един сребърен и един бронзов медал от световните първенства, а също отборът ни игра и финал в Лигата на нациите. Не е лесно като треньор или футболист да се справяш при липсата на успехи, но медиите просто си вършат работата, и се опитват да помогнат на аудиторията да разбират процесите“.

– Има ли отбор измежду двата финалиста – Испания и Англия, който предпочитате да победи?

„Разбира се. Ако отида на кино и избера един филм, който не е висококачествен, вероятно бих си взел пуканките и след 10 минути ще изляза от залата. Аз предпочитам испанския футболен стил, защото той създава много положения за хайлайтите. Но това е финал. Не е въпрос на хайлайти. Важно е само кой ще стане европейски шампион. Ще бъде честен с Вас. Ако и Испания, и Англия покажат качеството, на което са способни, ще се получи равностоен сблъсък. Аз не съм сигурен кой точно елемент от играта им ще се окаже решителен. Може би стандартните положения, където англичаните имат голямо предимство. Вероятно някой корнер или свободен удар. Или пък ще се защитават през по-голямата част от времето, но ще спечелят финала. Никой няма да пита. Не е важно какво чувствам аз, а генерално каква е голямата картина за феновете. Пожелавам на Вас, и на себе си, и на всички, които ще гледат финала, да станем свидетели на един висококачествен мач и да се забавляваме“.

– Можете ли да дадете прогноза на точен резултат за финала Испания – Англия?

„Прогнозирам, че Англия ще победи Испания с 2:1“.