Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че е "изключително горд", че е извел "Трите лъва" до първия в историята финал на голям турнир на чужда земя след драматичната победа с 2:1 над Нидерландия. Оли Уоткинс вкара победното попадение в Дортмунд, за да изпрати Англия на финала срещу Испания в Берлин.

"Бях наистина доволен от качеството на играта ни. Предполагам, че дълго време, ако изобщо някога, английска страна е имала 60 процента от топката срещу Нидерландия. Така че това показва по-модерния начин на игра на Англия", заяви Саутгейт.

Треньорът на Англия беше остро критикуван, след като неговият отбор се нуждаеше от късни изравнителни попадения срещу Словакия и Швейцария, за да стигне до последните четири.

Но в четирите големи турнира, които ръководи, Саутгейт вече е извел страната си до два финала, един полуфинал и един четвъртфинал. И той желае да компенсира загубения финал на Евро 2020 с дузпи от Италия на "Уембли" преди три години.

"Единствената причина, поради която поех тази работа, беше да се опитам да донеса успех на Англия като нация и да се опитам да подобря английския футбол", добави той.

"Това, че успях да изведа отбора до първия финал в чужбина, е огромна гордост за мен. Но сега, разбира се, дойдохме тук, за да спечелим. Играем с отбора, който беше най-добрият в турнира и имаме ден по-малко за подготовка, така че това е огромна задача. Но ние все още сме тук и се борим."

Победата беше особено сладка за Саутгейт след критиките, които получи за колебливия старт на Англия в турнира. Той беше станал мишена на хвърлени бирени чаши след равенството 0:0 срещу Словения в груповата фаза.

"Всички искаме да бъдем обичани, нали?" Саутгейт заяви по повод по-топлото му посрещане от пътуващите фенове в Дортмунд.

"Когато правиш нещо за страната си и си горд англичанин, а не усещаш този гръб и когато четеш само критики, е трудно. Така че, да можеш да празнуваш втори финал е много, много специално."